Tην πρόθεσή του να απευθυνθεί µε το νέο έτος ακόµη πιο δυναµικά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ∆εξιάς καταδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σηκώνοντας» θέµατα αντίστοιχου ενδιαφέροντος (χαρακτηριστική ήταν η πρόθεσή του να επισκεφθεί τα ακριτικά νησιά της Κω και της Ψερίµου, ταξίδι που ήταν να γίνει χθες και τελικά αναβλήθηκε για το αµέσως επόµενο διάστηµα).

Παράλληλα µε το διαρκές «άνοιγµα» στο πολιτικό Κέντρο, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και οι συνεργάτες του βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την επιχείρηση αποφυγής διαρροών προς τους σχηµατισµούς που τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.∆., καθώς και τον επαναπατρισµό των λεγόµενων ψηφοφόρων της λαϊκής ∆εξιάς, οι οποίοι στη διάρκεια των µνηµονιακών χρόνων εγκατέλειψαν τη «γαλάζια» παράταξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.∆. επιλέγει να δώσει τόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία όσο και τους επόµενους µήνες ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά θέµατα, στο Προσφυγικό, αλλά και στην ασφάλεια, προσαρµόζοντας µάλιστα αντιστοίχως τη ρητορική της. ∆εν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη αντίδραση που κατεγράφη από την πλευρά της Ν.∆. όσον αφορά τη δηµοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Βασίλης Κικίλιας, επέλεξε, πέραν του οικονοµικού σκέλους, να επικεντρωθεί και σε έννοιες όπως «υποτέλεια» έναντι των ξένων, «µετάνοια» και «συµµαχία» του πρωθυπουργού µε τους πλέον ακραίους κύκλους των πιστωτών της χώρας.

«Είναι σαφές πως θέλησε να µιλήσει στο σύνολο των πολιτών που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και στο θυµικό των δεξιών ψηφοφόρων, προβάλλοντας το αίσθηµα του εξευτελισµού των Ελλήνων», λένε έµπειροι «γαλάζιοι» κοµµατικοί παράγοντες.


«ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ»

Η απόφαση του αρχηγού της Ν.∆. να επαναφέρει δυναµικά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα το Μεταναστευτικό έρχεται σε µια περίοδο που πληθαίνουν οι πληροφορίες περί µυστικής συµφωνίας Τσίπρα-Μέρκελ για εκ νέου εγκλωβισµό των µεταναστευτικών ροών στη χώρα µας µέχρι τις γερµανικές εκλογές (σ.σ.: Υπήρχε εκτενές δηµοσίευµα στο προηγούµενο φύλλο των «Π»), αλλά και εν µέσω της συζήτησης που έχει ανοίξει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.

«Σε αντίθεση µε τον Τσίπρα, που πουλάει φθηνό λαϊκισµό, ο Κυριάκος µιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, αναφέρεται στα πραγµατικά προβλήµατα και δίνει προοπτικές λύσης», επισηµαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα, ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχετικά µε την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράµµατος για το Μεταναστευτικό, µε τον αρµόδιο τοµεάρχη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να ετοιµάζεται να παραδώσει τις ακριβείς προτάσεις του στον διευθυντή του «γαλάζιου» προεδρικού γραφείου, Μιχάλη Μπεκίρη. Το ίδιο ισχύει και για τα µέλη της «σκιώδους» κυβέρνησης που έχουν στις αρµοδιότητές τους τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για θέµατα ασφάλειας (επικεφαλής ο τοµεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης), καθώς και τα εθνικά (επικεφαλής ο τοµεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουµουτσάκος).
«Η κυβέρνηση µας φέρνει προ τετελεσµένων στα Ελληνοτουρκικά, είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επιτρέπει να δηµιουργούνται επικίνδυνες για τη χώρα καταστάσεις. Η Ν.∆. έχει απαιτήσει σύγκληση Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και θα λάβει σηµαντικές επιπρόσθετες πρωτοβουλίες», τονίζουν στελέχη της Πειραιώς. Βασικός στόχος είναι να συµπεριληφθεί στην πολιτική επιχειρηµατολογία και την επικοινωνιακή στρατηγική της ένα πλέγµα συγκεκριµένων και ολοκληρωµένων κυβερνητικών προτάσεων, το οποίο θα κινείται παράλληλα µε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την οικονοµία, ενισχύοντας στις συνειδήσεις των πολιτών την κυβερνητική προοπτική του κόµµατος.


Με το βλέµµα στους… άλλους

Ο προσανατολισµός της «γαλάζιας» πυξίδας και προς τα δεξιά αυτή τη χρονική στιγµή κάθε άλλο παρά άσχετος είναι µε τη γενικότερη δράση που αναπτύσσουν πρόσωπα και πυρήνες που έχουν ως στόχο να διεµβολίσουν το λαϊκοδεξιών χαρακτηριστικών, αντιµνηµονιακό εκλογικό ακροατήριο της Ν.∆. Ο λόγος για την κινητικότητα που αναπτύσσουν µέσω των σχηµατισµών που συνέστησαν οι Φαήλος Κρανιδιώτης, η οικογένεια Καλεντερίδη και ο Τάκης Μπαλτάκος. Οι προαναφερθέντες πυκνώνουν τις δηµόσιες εµφανίσεις τους µέσω των media, καθώς και εκδηλώσεων που πραγµατοποιούν υποστηρικτές τους, επιχειρώντας να δώσουν ισχυρά δείγµατα γραφής. Στην Πειραιώς θεωρούν δεδοµένο ότι, προεκλογικά, αυτές οι παράλληλες πορείες θα ενωθούν, µε στόχο την είσοδο στη Βουλή, έστω κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει µέχρι στιγµής από δύσκολο έως απίθανο, αφού «είναι αδύνατο να δηµιουργήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες υπολογίσιµο κοινωνικό ρεύµα». Ωστόσο, παρακολουθούν διακριτικά τις σχετικές ζυµώσεις, καθώς και τις όποιες επαφές τους µε τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου ή µε την πλευρά του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Εξάλλου, µια παράπλευρη στόχευση της… δεξιάς στροφής της Ν.∆. έχει να κάνει µε την προσπάθεια αποδόµησης του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, διαδικασία για την οποία η «συγκυρία είναι ιδανική», όπως διαµηνύουν συνοµιλητές της «γαλάζιας» ηγετικής οµάδας. «Εχει ταυτιστεί απόλυτα µε τα “ήξεις, αφήξεις” του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός αυτό θα οδηγήσει µαθηµατικά σε ανεξέλεγκτες απώλειες», προσθέτουν οι εν λόγω κύκλοι.