Της Ελένης Καλογεροπούλου

Έτοιμη να τα δώσει όλα για όλα είναι η κυβέρνηση προκειμένου στις 26 Ιανουαρίου που θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά το Eurogroup για να εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται μια νέα πρόταση προκειμένου να καμφθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις που έχουν οι ισχυροί της Ευρώπης και δη ο Β. Σόιμπλε. Στο κείμενο αυτό, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, θα αναφέρονται κάποιες νέες προτάσεις σε ό,τι αφορά το χρέος, τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα δείξει ότι όχι μόνο είναι καλά προετοιμασμένη αλλά και ότι επιδιώκει πάση θυσία το κλείσιμο της αξιολόγησης το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως στην ΕΚΤ για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουν γράψει τα parapolitika.gr οι αρχές Φεβρουαρίου θεωρούνται η ημερομηνία σταθμός, καθώς τότε ο Μάριο Ντράγκι, θα αξιολογήσει την έκθεση που θα του σταλεί από το Eurogroup προκειμένου να κάνει τις επόμενες κινήσεις του. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών, δεν επιθυμούν να αφήσουν κανένα θέμα ανοιχτό προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα ανοίξει την πόρτα εξόδου της χώρας στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την περιβόητο κόφτη η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με παράταση του Μνημονίου ή με νέο Μνημόνιο. «Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 κι αυτό δεν χωράει καμία αμφισβήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο θέμα του Κυπριακού. Την ερχόμενη Δευτέρα και εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης ο πρωθυπουργός θα δει κατ’ ιδίαν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις, ενώ μέχρι κι αυτή την στιγμή παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν.