Ρεπορτάζ για τις ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα φιλοξενούν γερμανικές εφημερίδες κάνοντας λόγο για "ακόμη μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα".

Εφημερίδες όπως η FAZ, η Βild και η Stuttgarter Nachrichten αναδημοσιεύουν τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου dpa με τίτλο «Αμέτρητες αυξήσεις φόρων για τους Έλληνες στο νέο έτος». Το dpa σημειώνει: «Η οικονομία είναι ασθμαίνουσα, οι φόροι θα αυξηθούν και πολλοί Έλληνες δεν έχουν καν χρήματα στο πορτοφόλι. Πολλοί εκτιμούν ότι το 2017 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από τη χρονιά που μόλις πέρασε». Είτε πρόκειται για τον καφέ, τα τσιγάρα ή τα καύσιμα, ο νέος χρόνος αναμένεται βαρύς για τους καταναλωτές, γράφει το γερμανικό πρακτορείο, εστιάζοντας ενδεικτικά στην υψηλή φορολόγηση των ΙΧ. «Επειδή στην αρχή του έτους δεν επαρκούν τα χρήματα να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, πολλοί κάτοχοι οχημάτων αναγκάζονται τις πρώτες μέρες του χρόνου να επιστρέψουν τις πινακίδες», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος για την Ελλάδα» γράφει σχετικά με το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung. «Ακόμη κι αν οι εικόνες παθογένειας του ελληνικού κράτους σε μεγάλο βαθμό εκλείπουν από τα διεθνή ΜΜΕ, για τους ίδιους τους Έλληνες και κατά τη νέα χρονιά η ζωή αναμένεται να είναι κάπως δύσκολη. Κι αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει το 2017 πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 2,5 εκατομ. ευρώ, κυρίως μέσω υψηλότερων φόρων και περικοπών. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν ήδη λίστες με τις αλλαγές που πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές. Από 1ης Ιανουαρίου η βενζίνη ακριβαίνει κατά τρία σεντ το λίτρο, η ντίζελ κατά οκτώ. Η τιμή για ένα κιλό καπνού αυξάνεται κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Ένα κιλό καφέ γίνεται πιο ακριβό από ένα έως τρία ευρώ. Οι κλήσεις προς σταθερά ακριβαίνουν επίσης κατά 10%. Το μεγαλύτερο μέρος των επιθυμητών εσόδων η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πάρει από τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους. Μέσω των περικοπών στις συντάξεις και την αύξηση της φορολόγησης αυτές οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να εισφέρουν έως και 1,5 εκατομ. ευρώ», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.


«Το 2011 παρόμοια οικονομικά προγράμματα οδήγησαν πολλούς σε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Τότε οι διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Συντάγματος άφηναν πίσω τους όχι μόνο συνθήματα στους τοίχους, αλλά και πλαστικά ποτήρια του καφέ και κουτιά από τσιγάρα. Σήμερα πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν πλέον καν να πληρώσουν (τον καφέ ή τα τσιγάρα τους). H κατανάλωση στη χώρα κατά τα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί δραστικά, παραπονιούνται οι έμποροι», σημειώνει η SZ.