Το 2017 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά ορόσημο για την πολιτική ζωή της Ελλάδας και το σημείο εκκίνησης μιας νέας εποχής με κοινό παρονομαστή τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εκλογές όσο περνάει ο καιρός φαίνονται ως το πλέον πιθανό σενάριο,κατι που προκύπτει και από τις κινήσεις και την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τις διεθνείς αναλύσεις που παρομοιάζουν ανοιχτά πλέον τη χρονιά που διανύουμε με το 2015 και προβλέπουν μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε αυτό το περιβάλλον έχει την ευκαιρία να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, ως εκείνος που έβαλε τέλος στη διακυβέρνηση της Αριστεράς και στην αβεβαιότητα και το μπάχαλο που επικρατεί σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, από τα φορολογικά θέματα, μέχρι τα εθνικά και κυρίως στην καθημερινότητα των Ελλήνων που πλέον διανύουν τον έβδομο χρόνια στην κρίση. Οι προοπτικές για τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρες αφού μέσα στη χρονιά που πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε σε τάξη το κόμμα κι το τοποθέτησε γρήγορα στις ράγες της επιστροφής στην εξουσία κάνοντας απαραίτητες αλλαγές και αναλαμβάνονυας πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Η Νέα Δημοκρατία μέσα στο 2016 κατοχυρώθηκε στο μυαλό των ψηφοφόρων ως η μοναδική εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται σε όλες τις μετρήσεις, όχι μόνο στα ποσοτικά στοιχεία, αλλά και στα ποιοτικά. Έχοντας παρουσιάσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα ήδη από τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, είχε την άνεση του χρόνου να κάνει βελτιώσεις και αλλαγές αποδεικνύοντας ότι μια τέτοια διαδικασία είναι η κορυφαία για ένα κόμμα που επιθυμεί να αναλάβει τις τύχες του τόπου. Το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις διευρύνεται μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ρεύμα νίκης και η Νέα Δημοκρατία να καθιερώνεται στη συνείδηση όλων ως η σίγουρη νικήτρια των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Το γεγονός αυτό απαλλάσσει και τους βουλευτές του κόμματος από ένα άγχος και τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη βάση των ψηφοφόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο έχει κατορθώσει να καλλιεργήσει του έδαφος για την έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόλαβε να πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και σύντομα ξεκινάει και η δεύτερη με μεγάλο σταθμό το Βερολίνο και τη γερμανική καγκελαρία όπου θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ήδη έχει προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο που είναι η διαμόρφωση συμμαχιών.

Σε επίπεδο εσωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την απαραίτητη αναδόμηση. Ξεκινώντας από τα οικονομικά του κόμματος, τα οποία αποτελούν σταθερά και την αχίλλειο πτέρνα που χτυπάει η κυβέρνηση, προχώρησε σε εξυγίανση με μια σειρά από κινήσεις που στόχο είχαν την περιστολή των δαπανών, με πιο εμβληματική την μετακόμιση στα γραφεία της οδού Πειραιώς. Παράλληλα καθιέρωσε και τη συνδρομή που από τη μια φέρνει έσοδα, έστω και μικρά, και από την άλλη δημιουργεί μια σχέση αμφίδρομη με τα μέλη του κόμματος.

Στο ζήτημα των ισορροπιών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δείχνει διάθεση να κρατεί τις ισορροπίες μεταξύ καραμανλικών, μητσοτακικών και σαμαρικών με την προοπτική της εξουσίας να αποτελεί τον τέλειο συνεκτικό δεσμό έτσι ώστε να μην βγουν τα "μαχαίρια".

Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τη Νέα Δημοκρατία και της δίνουν όλα τα όπλα για να γίνει η μεγάλη πρωταγωνίστρια του 2017. Διενέργεια εκλογών, νίκη που μπορεί να αγγίξει την αυτοδυναμία, ανάληψη πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα είναι τα τέσσερα στάδια που πρέπει να περάσει ο πρόεδρος και ολόκληρο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έτσι ώστε μετά από έναν χρόνο, στην αυγή του 2018 να έχει αλλάξει τις συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας, στη διεθνή κοινότητα και θέση της αλλά κυριως στην καθημερινότητα των Ελλήνων και πάνω από όλα στις προοπτικές για τους νέους, οι οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό.