Διορία 48 ωρών ζήτησε και πήρε η κυβέρνηση, για να μελετήσει και να απαντήσει μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων στην επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM, στην οποία συμπυκνώνονται οι βασικές αξιώσεις των δανειστών.

Η κυβέρνηση καλείται να δώσει σκληρή μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει την προθεσμία που η ίδια ζήτησε και να εμφανιστεί έτοιμη με σαφείς απαντήσεις. Αν και για τα περισσότερα θέματα που περιέχει η επιστολή η Αθήνα ήταν υποψιασμένη και έχει σκεφτεί τις απαντήσεις, από άποψη τακτικής επιδιώκει να αποστείλει στις θέσεις της «σε νεκρό χρόνο», ακριβώς πάνω στην αργία όπου όλες οι υπηρεσίες και τα όργανα της ΕΕ θα υπολειτουργούν, προκειμένου να αποφύγει να εισπράξει άμεση απάντηση στην δήλωση δεσμεύσεων που προτείνει.

Η κυβέρνηση  εξετάζει προσεκτικά το email του  ESM για να αποφύγει τις παγίδες. Για παράδειγμα, αν και η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει κανένα πρόβλημα να δεσμευτεί πως η παροχή στους συνταξιούχους δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί το 2017, ή ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει για έναν μόνο χρόνο, θέλει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στις  διατυπώσεις της όσον αφορά δεσμεύσεις όπως πχ για «τήρηση των στόχων σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση» τον Απρίλιο του 2017 γιατί, κάτω από τις οποίες μπορεί να κρύβονται αξιώσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων.
 
Θεωρείται αβέβαιο όμως όχι μόνο αν οι απαντήσεις που ετοιμάζει θα αρκέσουν στους θεσμούς, αλλά ακόμη και εάν η ίδια η επιστολή του ESM καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των δανειστών και ειδικά του Βερολίνου.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι θεσμοί δεν φαίνεται πως θα προλάβουν να απαντήσουν στην κυβέρνηση παρά την επόμενη εβδομάδα.