Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και η Α΄ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), διοργανώνουν στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο, τόσο την εκπαίδευση των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, όσο και την ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού, σε θέματα διάγνωσης της νεογνικής βαρηκοΐας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών με βαρηκοΐα και τις οικογένειες τους.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου "Ανάπτυξη και λειτουργία εθνικού δικτύου καθολικού ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση, αντιμετώπιση και επιδημιολογική καταγραφή της νεογνικής βαρηκοΐας".

Προγράμματα καθολικού νεογνικού ελέγχου της ακοής εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, δεδομένου ότι η νεογνική βαρηκοΐα αποτελεί μία από τις συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση αντιμετώπισή της αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ομαλής εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης, καθώς εξασφαλίζει την ανάπτυξη φυσιολογικής ομιλίας.

Η εξέταση είναι σύντομη, ανώδυνη και μεγάλης αξιοπιστίας. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο έλεγχος της ακοής μέχρι την ηλικία των τριών μηνών αποτελεί δικαίωμα κάθε νεογνού.

Στη χώρα μας, για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα εθνικό πρόγραμμα ανιχνευτικής εξέτασης της ακοής στο νεογνικό πληθυσμό, που συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της νεογνικής βαρηκοΐας.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Τζανείου, είναι το εξής:

Σάββατο 07/11, Workshop "Μέθοδοι Διαγνωστικού Ελέγχου Νεογνικής Βαρηκοΐας" στις 09:30.

Σάββατο 07/11, Ημερίδα "Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση Κοινότητας σε θέματα Νεογνικής Βαρηκοΐας και Προγράμματος Καθολικού Ελέγχου", στις 17:00.

Κυριακή 08/11, Workshop "Μέθοδοι Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης", στις 09.30.

Κυριακή 08/11, Ημερίδα "Νεογνική Βαρηκοΐα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς", στις 15.30.

Η είσοδος θα είναι αλεύθερη.