Δεμένα για επιπλέον 48 ώρες θα παραμείνουν στα λιμάνια τα πλοία, καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της και να συνεχίσει την απεργίας της. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη, στις 6:00 λήγει η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα πλοία, και την Πέμπτη (05/11) η διοίκηση της Π.Ν.Ο. θα συνεδριάσει εκ νέου, για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.  

Να σημειώσουμε πως στις 12 Νοεμβρίου τα πλοία θα δέσουν και πάλι κάβους, καθώς η Π.Ν.Ο. θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση για συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης θα εγκλωβίσει για ακόμη δύο ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με την Κυβέρνηση να καλεί τους συνδικαλιστές να επιτρέψουν στα πλοία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για τα πλοία "Βlue Star Πάτμος", "Ελεύθεριος Βενιζέλος" και "Τerra Jet" με τα οποία φτάνουν καθημερινά σχεδόν στον Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα βρεθούν στην Λέσβο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Λέσβο πριν από λίγες εβδομάδες, συνοδεία του Αυστριακού Καγκελάριου Φάινμαν. Είχε προηγηθεί τότε η μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην πόλη μας, ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Π.Ν.Ο., οι συναντήσεις με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Εργασίας "απέβησαν πέρα για πέρα άκαρπες και εξαντλήθηκαν σε αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις, στερούμενες οποιασδήποτε αξίας και διάθεσης της κυβέρνησης να προσεγγίσει και να επιλύσει, έστω και κάποια από τα δίκαια και ώριμα αιτήματα των ελλήνων ναυτεργατών".

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι ναυτεργάτες "βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση και αυτών των ελάχιστων που έχουν απομείνει, μετά από πέντε χρόνια Μνημονίων (πρώτου και δεύτερου), τα οποία, με τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ., με βάση το τρίτο Μνημόνιο, όπως αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η διάλυση του ΝΑΤ και η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους σε πλήρη αφανισμό".