Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ νομοθετημένα «εδώ και τώρα», ζητά για την διετία 2019-2020 από την Ελλάδα το ΔΝΤ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχος. 

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα ιδίως αν αφορούν σε μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων όπως εισηγείται το Ταμείο αν δεν μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα που θα νομοθετήσουμε από τώρα. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να δεσμευτούμε για μέτρα το 2019-2020, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές ως τότε. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα για μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ ή περικοπή στις συντάξεις» τόνισε χαρκατηριστικά o ανώτατος αξιωματούχος.

Σε ότι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία, αλλά όπως είπε το πιθανότερο είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup γύρω στις Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι οι δανειστές θέλουν λύση-«πακέτο» πριν από το τέλος του 2016 για αξιολόγηση και χρέος, θέματα από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθούν εκ νέου την Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, μετά από το Εurogroup της Δευτέρας, για εντατικές διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει να μην υπάρξουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και κλαδικές συμβάσεις, καθώς όπως είπαν και οι Μοσκοβισί και Γιούνκερ πρέπει να υπάρξει λύση εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου».