Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση εξέφρασε τον φόβο πως, αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό «θα γίνουμε όπως πέρσι το καλοκαίρι».

Δήλωσε ανήσυχος για τη στάση μερίδας νησιωτών κατά των προσφύγων – μεταναστών, αποδίδοντας τις αντιδράσεις αυτές στην απόκρυψη των πραγματικών, όπως είπε, δεδομένων του προβλήματος εκ μέρους τοπικών παραγόντων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόνισε πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν προβλέπει μεταφορά των hot spot στην ενδοχώρα και πως μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης, πιθανόν να οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας.

«Η κυβέρνηση έχει κύριο αίτημα, να μεταφέρουμε κόσμο απ' τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα χωρίς να παραβούμε τη συμφωνία» σημείωσε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι η συμπολίτευση προτείνει τη βελτίωση των εγκαταστάσεων όπου διαμένουν πρόσφυγες.

Στη συνέχεια υπερασπίστηκε την θέση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί «ένας χώρος κράτησης εκείνων που κάνουν τα επεισόδια» στη Χίο, κάτι στο οποίο όμως, όπως σημείωσε, αντιτίθεται ο δήμος Χίου, η Εκκλησία και η αξιωματική αντιπολίτευση.