Συγκέντρωση για το καίριο θέμα του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου της Τροιζηνίας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων που ήταν και οικοδεσπότης της συνάτησης.

Ο κ. Κώστας Καραγιάννης έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα του Υδροφορέα που έχουν επίπτωση και στην άρδευση και στην άρδευση. Επίσης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα προσπάθειες για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα και συγκεκριμένα στη γεωλογική μελέτη Κάρολου Μπεζέ καθώς και στην μελέτη εμπλουτισμού του Υδροφορέα που ατυχώς δεν έτυχε της έγρισης χωροθέτησης και πρότεινε την συνέχιση της προσπάθειας με επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας μελέτης.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Πόρου, να εξασφαλιστεί υγιεινό νερό για τους δημότες και παράλληλα η δράση αυτή να επιφέρει ανακούφιση του Υδροφόρου λόγω της μείωσης της άντλησης από τον υδροφόρο.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, ο οποίος αναφέρθηκε στο κορυφαίο θέμα της εξασφάλισης καλού νερού για όλες τις χρήσεις και ανακοίνωσε την ένταξη – με αναμόρφωση στον προϋπολογσμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής – νέας μελέτης για το πρόβλημα αυτό.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, ήταν όσα είπε ο δ/ντής της δ/νσης υδάτων Πελοπονήσσου Δημήτρης Μήλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, που τον χαρακτήρισε κρίσιμο. Ο κ. Μηλιος, μίλησε για τις άδειες χρήσης ύδατος, για την οικονομία που πρέπει να γίνει στην άρδευση με ενημέρωση των αγροτών για το θέμα αυτό και για τους συμφέροντες όρους χρησιμοποίησης εργοστασίων αφαλάτωσης.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκε το θέμα της απονιτροποίησης, της δημιουργίας λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων, αλλά και τις τριτοβάθμιας επεξεργασίας των βιολογικών καθαρισμών.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις αγροτών και γεωπόνων και εκφράστηκε η αγωνία για την εξασφάλιση αρκετού αρδευτικού νερού για όλη την περιοχή του υψηλής παραγωγικότητας Κάμπου και την αποτροπή ερημοποίησής του.

Επίσης αναφέρθηκε ότι το θέμα είχε επισημανθεί από το 1995 και πλέον από τους τότε δ/ντές της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων και της αντίστοιχης στο Υπουργείο Γεωργίας και ακόμα δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Η συζήτηση έκλεισε με την διαπίστωση που επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο Πόρου για την ταυτόσημη άποψη όλων των παρευρισκομένων ότι πρέπει να επιδιωχθεί νέα προσπάθεια για την εύρεση λύσης του προβλήματος.