του Γιώργου Λυκουρέντζου

Κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για “ανάσα” στα νησιά που ασφυκτιούν από το προσφυγικό δεν άφησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ο οποίος από τη Βουλή παραδέχθηκε ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από τα νησιά διότι έτσι θα καταρρεύσει η συμφωνία, ενώ μόνος εναντίον όλων δεν δίστασε να τα βάλει με τους νησιώτες, τις τοπικές αρχές, ακόμα και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους, η οποία όπως είπε δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. 

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για την κατάσταση στα νησιά ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν είναι αυτή που θα ήθελε η χώρα αλλά και πάλι είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πάρει. “ Η συμφωνία έχει βοηθήσει τα νησιά και έχει αποτρέψει 150.000 εισόδους στα νησιά μας.  Τα νησιά δεν θα γίνουν αποθήκη. Θα μπορούσαμε να πάρουμε όλους τους πρόσφυγες από τη Σάμο. Θα επέφερε ρήξη της συμφωνίας και τα νησιά θα πήγαιναν στην περσινή κατάσταση. Δεν θα έφευγαν οι πρόσφυγες. Θα έρχονταν περισσότεροι” είπε ο κ. Μουζάλας απαντώντας στον κ. Κατσώτη του ΚΚΕ, και υποστήριξε ότι τα γεγονότα στη Χίο έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Την ώρα που οι κάτοικοι στα νησιά βιώνουν το απόλυτο χάος και αρνούνται κατηγορηματικά την κατασκευή νέων κέντρων κράτησης , ο κ. Μουζάλας κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή υποστηρίζοντας ότι για να βελτιωθούν οι συνθήκες και να αποτραπούν οι τραγωδίες, η λύση δεν είναι να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες προς την ενδοχώρα αλλά να φτιαχτούν νέα καμπ και να αραιώσει ο πληθυσμός. Τα έβαλε μάλιστα με τις τοπικές κοινωνίες γιατί όπως είπε “υιοθέτησαν στη βάση πραγματικών προβλημάτων την άποψη να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά” με αποτέλεσμα να μην δέχονται κατασκευή νέων χώρων και έτσι να μη λύνεται το πρόβλημα.  “Απευθύνω έκκληση στους νησιώτες να βοηθήσουν να φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες. Θα βοηθήσει και τα νησιά. Από Δευτέρα αρχίζουμε τον απεγκλωβισμό με όσους μπορούν να έρθουν (σ.σ ευάλωτες ομάδες) στην ενδοχώρα χωρίς να απειλείται η συμφωνία. Τους απευθύνω έκκληση να επιστρέψουν στην περσινή συμπεριφορά όταν δεν είχαμε το παραμικρό ρατσιστικό κρούσμα” είπε ο κ. Μουζάλας. 

Οι τόνοι ανέβηκαν καθώς ο κ. Κατσώτης του ΚΚΕ δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του Υπουργού, ενώ ακούγοντας τον κ. Μουζάλα να εκφράζει τη λύπη του για το χθεσινοβραδινό τραγικό γεγονός στη Μόρια είπε: “Εκβιάζετε τους κατοίκους όπως ο Ερντογάν. Τους λέτε να μην φωνάζουν γιατί θα καταπέσει η συμφωνία. Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα. Με την εφαρμογή της συμφωνίας το αποτέλεσμα είναι αυτό. Είναι δική σας ευθύνη η τραγωδία”. 

Ενδεικτικό της συγκρουσιακής στάσης που έχει επιλέξει ο Υπουργός απέναντι στους νησιώτες είναι ότι τα έβαλε βάλει ακόμα και με τον κυβερνητικό, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, όταν κατά τη συζήτηση της ερώτησής του ο κ. Σεβαστάκης υποστήριξε ότι η απομάκρυνση των προσφύγων προβλέπεται από τη συμφωνία και ότι με το να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες η κυβέρνηση επί της ουσίας περιφρουρεί την παρανομία. Δεν δίστασε μάλιστα να του κουνήσει το δάχτυλο λέγοντάς του ότι η συμφωνία είναι κεντρική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. 

“Η πρόταση που καταθέτετε είναι αυτούσια η πρόταση δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη. Θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, η οποία είναι κεντρική απόφαση ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για πολιτιστικό διαχωρισμό είναι σωστή αλλά σκοντάφτει στην άρνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να δώσει νέο χώρο. Είναι και δική σας άρνηση αυτή. Είναι δική σας άρνηση για νέο κλειστό κέντρο. Θα γίνουν επεισόδια και μετά θα καταθέτετε ερωτήσεις για τα επεισόδια” είπε.

Ο Υπουργός κατήγγειλε πάντως ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση μια μικρή μερίδα Ελλήνων πλουτίζει. “Το άσυλο προχωρά με ρυθμούς δυσανάλογους σε σχέση με το πρόβλημα. Η πρόοδος στο άσυλο θα εξακολουθήσει και για αυτό το μήνα να είναι αργή. Τον Ιούνιο στη Σάμο ήταν πέντε άτομα για το άσυλο, τώρα είναι 11. Ο ρυθμός απαντήσεων έχει διπλασιαστεί. Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση και να πάψουν τα λαϊκίστικα συνθήματα  να επηρρεάζουν τον πληθυσμό. Υπήρχε όμως και ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο πλούτιζε από την κατάσταση. Υπήρξε ξενοδόχος που ζήτησε 75 ευρώ το άτομο”.