Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Ο.Λ.Π. προειδοποιούν την κυβέρνηση με κινητοποιήσεις, με αφορμή την σχεδιαζόμενη πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού του Πειραιά.

Οι διοικήσεις των δυο σωματείων σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τροποποιήσει τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ο.Λ.Π. και Ελληνικού Δημοσίου, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας, αγνοεί προκλητικά το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. και ουσιαστικά καταργεί τον Οργανισμό και τις κατασταστικές του αρμοδιότητες.

Την ίδια ώρα, όπως λένε, αγνοεί προκλητικά την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού, που τελεσίδικα δημοσιεύτηκε στις 15/10/2015 στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. (αρ.L 269), όπου καλείται να εισπράξει εντόκως τις φοροαπαλλαγές - που παράνομα έχουν χορηγηθεί στην Coscο - ΣΕΠ - και να θέσει τέλος σε αυτές.

Καλούν την κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν τέλος στην απόπειρα πώληση των μετοχών Ο.Λ.Π. και Ο.Λ.Θ. και να σταματήσουν τις πραξικοπηματικές ενέργειες, οι οποίες τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα στην κοινωνία του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, ημέρα δράσης στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα διοργανώνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση και ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας. 

Δείτε την ανακοίνωση της ΟΜ.Υ.Λ.Ε.:

"Με πραξικοπήματα η Κυβέρνηση ξεπουλάει τα Λιμάνια.

Η κυβέρνηση παρά την καθολική αντίθεση αυτοδιοικητικών, κοινωνικών, παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων προχωράει στην πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των Ο.Λ.Π.και Ο.Λ.Θ. .

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ αυτή εκφράστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 22/10/2015 όταν φορείς και συνδικάτα συναντήθηκαν με τον Υπουργὀ Ναυτιλείας, κ. Δρίτσα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αγνοεί την φωνή της κοινωνίας αλλά προχωράει σε πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα προκειμένου να πετύχει το ξεπούλημα των λιμανιών.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επιχειρεί να τροποποιήσει την σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ο.Λ.Π.και Ελληνικού Δημοσίου, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας.

Αγνοεί προκλητικά το ΔΣ/Ο.Λ.Π, συντάσσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μυστικοσυμβούλων το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, το διαρρέει ανεπίσημα
και επιλεκτικά και προτίθεται να το καταχωρήσει στο Data Room, ώστε να το συνομολογήσει με τους υποψήφιους αγοραστές.

Ουσιαστικά καταργεί τον Ο.Λ.Π.και τις καταστατικές του αρμοδιότητες και ενεργεί ως να έχει πωληθεί ο Ο.Λ.Π. . Την ίδια ώρα αγνοεί προκλητικά την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού που τελεσίδικα δημοσιεύτηκε στις 15/10/2015 στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αρ. L 269) όπου καλείται να εισπράξει εντόκως τις φοροαπαλλαγές που παράνομα έχουν χορηγηθεί στην Cosco – ΣΕΠ και να θέσει τέλος σε αυτές.

Οι προκλήσεις Κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ ξεπερνούν κάθε όριο.

Καλούμε την Κυβέρνηση, το ΥΝΑ και το ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν τέλος στην απόπειρα πώλησης των μετόχων Ο.Λ.Π.και Ο.Λ.Θ και να σταματήσουν τις πραξικοπηματικές ενέργειες, οι οποίες τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα στην κοινωνία του Πειραιά και τις Θεσσαλονίκης.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας πει επιτέλους τι προτίθεται να κάνει με τις παράνομες φοροαπαλλαγές τις Cosco. Θα πληρώνει πρόστιμα η θα καταργήσει τις φοροαπαλλαγές;

Καλούμε το Δ.Σ / Ο.Λ.Π.να αναλάβει τις ευθύνες του διότι η σιωπή όταν προκλητικά το αγνοούν είναι συνενοχή.

Προειδοποιούμε ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα απαντήσουμε στις προκλήσεις με
ανάλογο τρόπο"
.