Επανέρχεται και επιμένει στις γνωστές θέσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο τούρκος πρόεδρος, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και κάνοντας ουσιαστικά λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα "A Haber" ο Τούρκος Πρόεδρος σε νέες του δηλώσεις σημείωσε ότι "η Συνθήκη της Λωζάννης, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα «ιερό κείμενο» που δεν μπορεί να μείνει ανέγγιχτο", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι "ότι η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923", λέγοντας μάλιστα με νόημα ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει.

Όπως σημείωσε, «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Και φυσικά θα την συζητήσουμε, θαα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Στη Λωζάννη πέσαμε από τα τρία εκατομμύρια στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν μέρη που βρίσκονταν μπροστά στη μύτη μας και κάποιοι μιλούν με υπερηφάνεια γι’αυτό το γεγονός», κατέληξε