Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και πλήθους επισήμων άρχισε τις εργασίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα».

Από το βήμα της εκδήλωσης η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και κινητήριος δύναμη της προσπάθειας για την φροντίδα των προσφύγων, υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία απλώς δεν έχει το περιθώριο να αγνοήσει την προσφυγική κρίση.

Προηγουμένως χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, η οποία συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη, αλλά και τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλλει διαρκώς, με φιλότιμο, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην υποδοχή και τη βοήθεια των προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απενημε στην κα Ιρίνα Μπόκοβα το βραβείο του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2016.

Μουζάλας: Κουτσά-στραβά τα καταφέραμε

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι «κουτσά-στραβά, τα καταφέραμε: Δεν έχει ξαναγίνει να λυθούν προβλήματα σαν την Ειδομένη, την οποία διαλύσαμε μέσα σε δύο μήνες, ενώ το Καλαί λειτουργούσε επί επτά χρόνια. Τα παιδιά των μεταναστών πηγαίνουν ήδη στο σχολείο. Και όλα αυτά τα πετύχαμε ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση» συμπλήρωσε.

 

Η πρωτοβουλία Φιλόξενες Πόλεις για τους πρόσφυγες


Η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τον Μάϊο του 2016 ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με την ECCAR (Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού) ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία: Τη δημιουργία του Διεθνούς Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες».

Σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων. Το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Γιάννης Μουζάλας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η πρώην Πρωθυπουργός Αικατερίνη Θάνου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς επίσης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παρουσία τριών Πρώτο Κυριών: Της συζύγου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Σίσσυ Παυλοπούλου, της συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίας Άντρης Αναστασιάδη και της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κυρία Odeta Nishani.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας αναλύθηκαν όλες οι πλευρές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος - βασικές αρχές, διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμική συνύπαρξη, ο ρόλος των ΜΜΕ, κ.λπ.- ενώ Δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους. Εισηγήσεις και προτάσεις εφ’ όλης της ύλης έκαναν ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη Συνάντηση, καθηγητές, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί αρμόδιοι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά.


Στη Συνάντηση έλαβαν τον λόγο ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Μουζάλας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Γιάννης Αμανατίδης, η 26η Kυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) κυρία Adrienne Clarkson, ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λέσβου κύριος Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μώραλης, η Διευθύντρια της Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (Βέλγιο) Michele LeVoy, ο Ιδρυτής του IamSyria.org (ΗΠΑ) Andrew Beiter, κ.ά.

Τη δεύτερη ημέρα η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου, σε μια κλειστή συνεδρίαση εργασίας, 30 εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, θα συζητήσουν, θα επεξεργαστούν και θα ολοκληρώσουν το σχέδιο ενός πρακτικού οδηγού - εγχειριδίου που θα εκδοθεί από την UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και θα απευθύνεται στις τοπικές αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για να γίνουν οι πόλεις φιλόξενες για τους πρόσφυγες.