Με κάθε τιμή έγινε δεκτός ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Άγημα του στρατού απέδωσε τιμές στον Αμερικανό Πρόεδρο, που είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την χώρα μας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χαμογελαστός κατέβηκε τα σκαλιά του αεροπλάνου. Περπάτησε στο κόκκινο χαλί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και συνοδευόμενος από την φρουρά του, οδηγήθηκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητό και θα μεταβεί στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει.

Oι συναντήσεις

Στις 13:30 την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τον υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μία ώρα αργότερα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:00 οπου ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξή του στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Στις 19:30 ο κ. Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στη μία το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Το δείπνο

Το δείπνο που θα παραθέσει  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο θα είναι πολυπληθές.
Στο τραπέζι θα παρακαθήσουν 120 - 130 άτομα, εκ των οποίων οι 40-50 θα είναι μέλη της αμερικανικής αποστολής και οι υπόλοιποι Ελληνες.
Στο δείπνο δεν θα παραστούν καθόλου επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και φυσικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που θα δώσει το παρών θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από υπουργούς αναμένεται να παραβρεθούν οι:
Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,
Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,
Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος,
Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και
Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά.
Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με το πρωτόκολλο μπορούν να παραβρεθούν οι διατελέσαντες πρώην Πρωθυπουργοί (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Λ. Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, Β. Θάνου) και οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, Κ. Στεφανόπουλος).
Στο δείπνο του Πρ. Παυλόπουλου προς τιμήν του Μπ. Ομπάμα θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρέσβεις, πρυτάνεις πανεπιστημίων.