Ο αγαπημένος Καναδός καλλιτέχνης, πριν από μόλις τρεις μήνες, είχε αποχαιρετίσει με μια σπαρακτική επιστολή την Marianne Ihlen. Την σύντροφο της ζωής του στην Ύδρα, που έφυγε στα 81 της χρόνια, στις 29 Ιουλίου 2016.

«Λοιπόν Marianne, φτάσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, που είμαστε πραγματικά τόσο μεγάλοι που τα σώματά μας καταρρέουν και νομίζω ότι θα ακολουθήσω πολύ σύντομα».

Είχε γράψει ο Κοέν, σαν να γνώριζε το πόσο σύντομα θα την ακολουθούσε, δίνοντας ραντεβού μαζί της «στο τέλος του δρόμου»: «Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά  σου, πίσω σου, που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω ότι μπορεί να φτάσεις το δικό μου. Και ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά εγώ δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο για αυτό, γιατί το ξέρεις. Αλλά τώρα, θέλω μόνο να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη.  Ατελείωτη αγάπη, θα σε δω στο τέλος του δρόμου… ».

Ο Λεονάρδος, όπως τον φώναζαν οι Υδραίοι, αγόρασε το σπίτι του στην Ύδρα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1960, έξι μέρες μετά τα 26α γενέθλιά του, με 1500 δολάρια, χρησιμοποιώντας ένα μέρος από τα χρήματα που του άφησε πεθαίνοντας η γιαγιά του.

«Αυτό ήταν μία καλή συμφωνία για ένα μυστήριο μέρος με ασυνήθιστους ανθρώπους», όπως είπε αργότερα ο ίδιος. Ένα λευκό, τριώροφο, παλιό σπίτι με πέντε δωμάτια χωρίς ρεύμα και νερό.

Σε ένα γράμμα που έστειλε στη μητέρα του, η περιγραφή που της κάνει του σπιτιού «ζωγραφίζει» με μοναδικό τρόπο τη μεγάλη αγάπη που νιώθει ο καλλιτέχνης για αυτό το ιδιαίτερο νησί.  «Το σπίτι έχει μια τεράστια βεράντα που κοιτάζει ένα δραματικό βουνό και πολλά λευκά σπίτια να λάμπουν πάνω του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά, με βαθιά παράθυρα σε χοντρούς τοίχους. Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά σκέφτομαι πόσες γενιές ναυτικών έχουν ζήσει εδώ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά αν ξεκινήσω από τώρα, σε μερικά χρόνια θα είναι ένα μέγαρο. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ολη τη μέρα ακούω τις φωνές των μικροπωλητών που περνούν από κάτω και οι φωνές τους είναι τόσο μουσικές. Σηκώνομαι κάθε μέρα στις επτά και εργάζομαι μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί είναι πιο δροσερά και άρα καλύτερα, αλλά εξάλλου αγαπάω τη ζέστη, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι μόλις δέκα λεπτά από την πόρτα μου» έγραφε.

Ο φίλος του, Δημήτρης Γκασούμης τον βοήθησε στα διαδικαστικά. Ο Cohen μερικά χρόνια αργότερα θα πει ότι  η αγορά αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που είχε κάνει στη ζωή του. Ένα τέτοιο σπίτι -είχε πει σε ένα φίλο του- κάνει τις πόλεις περισσότερο φιλικές. Του άρεσε να μένει εκεί, αλλά δεν σκεφτόταν ποτέ να εγκαταλείψει τον αστικό τρόπο ζωής. Η αγορά αυτού του σπιτιού στην υπέροχη Ύδρα του έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση και στιγμές ηρεμίας και έμπνευσης.

Γιώργος Κουκουδάκης: «Έκανε την Ύδρα να λάμψει, μέσω της δικής του λάμψης»

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Leonard Cohen, o Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook: «”Έφυγε” από την ζωή ο Λέοναρντ Κοέν. Ένας μεγάλος ποιητής, τραγουδιστής και συνθέτης που αγάπησε την Ύδρα σαν πατρίδα του και την έκανε να λάμψει ακόμα περισσότερο μέσω της δικής του λάμψης και παγκόσμιας ακτινοβολίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.»