Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κυκλικού Ταφικού Μνημείου Κολόνων, του πρώτου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στη Σαλαμίνα, τα οποία οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και το Δήμο Σαλαμίνας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων εκπροσώπησε στην εκδήλωση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κα Ρένα Δούρου.

Στις δηλώσεις του ο κος Χατζηπέρος επεσήμανε ότι το Ταφικό Μνημείο στις Κολόνες είναι μόνο η αρχή για το ιστορικό νησί της Σαλαμίνας, το οποίο κρύβει απίστευτους αρχαιολογικούς θησαυρούς και είναι κορυφαίο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της Ναυμαχίας. Στο χαιρετισμό του, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην αναστήλωση του μνημείου την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα Χρυσουλάκη Στέλλα, τις αρχαιολόγους κυρίες Κάτουλα Τριανταφυλλιά και Καπετανοπούλου Ανδρομάχη, τον πολιτικό μηχανικό και αναστηλωτή της Ακρόπολης κο Ζάμπα Κώστα και την αρχιτέκτονα Αποστολίκα Φαίδρα από την ανάδοχο εταιρεία, καθώς επίσης και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Σαλαμίνας και κυρίως τον Αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Μαριδάκη, την Περιφέρεια, τους εθελοντές και κυρίως τον κο Σιδερή Γιώργο, τις Φρυκτωρίες, την επιχείρηση Μεγάλη Άρκτος και ιδιαίτερα την κα Δραγώνα Βίβιαν.

Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει την Τέχνη και τον Πολιτισμό και ανακοίνωσε την έγκριση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων LEADER, για όλα τα νησιά και την Τροιζηνία και LIFE για Κύθηρα/Αντικύθηρα, μέσα από τα οποία μπορούν να αντληθούν πόροι για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δημιουργία και τη χάραξη μονοπατιών (στη Σαλαμίνα θα ανοιχθεί αυτό που οδηγεί στο Σπήλαιο του Ευρυπίδη), των παραδοσιακών μύλων κλπ. Για τα ανωτέρω βέβαια, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένων μελετών.