Ένας νέος «γύρος» αντιπαράθεσης για την προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στη Βουλή. Στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κύρωση συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου, σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς έρευνας και διάσωσης. Στο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί, συζητείται και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του Ν. 4339/2015.
Η τροπολογία για τον αριθμό αδειών τηλεοπτικών σταθμών  αναφέρει ότι απαιτείται  σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Η προηγούμενη διάταξη όριζε ότι χρειάζεται αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ δήλωσε πως ο επίμαχος νόμος «δεν πέφτει» και πως «το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339» για την αδειοδότηση. «Ο νόμος μένει ολόκληρος όπως είχε ψηφιστεί και το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ‘αιτιολογημένη γνώμη’ του ΕΣΡ γίνεται ‘σύμφωνη’ γνώμη» διευκρίνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Νίκος Παππάς.

Ένταση με το “καλημέρα” 

Νωρίς νωρίς άναψαν τα αίματα στη Βουλή στη συζήτηση της τροπολογίας του κ. Παππά με τον κ. Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε τον λόγο κάνοντας για θεσμική ήττα της κυβέρνησης λέγοντας ότι όταν θα δημοσιευθεί η απόφαση τότε θα αποκαλυφθεί με  κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχει κάνει η κυβέρνηση. “ Για μένα αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ δεν είναι έκπληξη. Η έκπληξη είναι ότι υπήρξε και μειοψηφία. Επί της ουσίας πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ.

Αν η κυβέρνηση θεωρήσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα κενό, μια αναμονή μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ ας κάνει αυτό. Είναι τέχνασμα  η αναστολή ισχύος νόμου” είπε. Ο κ. Βούτσης παρενέβη και ζήτησε να συγκρατηθούν οι τόνοι καθώς η κυβέρνηση έδειξε ευαισθησία και πριν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ πήρε νομοθετική πρωτοβουλία για συμμόρφωση με τον πυρήνα του νόμου. Οι σαφείς υπαινιγμοί του κ. Βούτση ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν το ίδιο σε ανάλογες αποφάσεις καθώς καθοδηγούνταν από συμφέροντα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Βενιζέλου.  

“Ο λόγος του κ. Βούτση δεν είναι μόνο διχαστικός αλλά και προσβλητικός. Μας είπε ότι τη συμπεριφορά μας την καθοδηγούσαν συμφέροντα. Τα συμφέροντα όμως ανέβηκαν στα δέντρα τώρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους. Φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και αλλού και με άλλες χώρες. Αυτά θα συζητηθούν. Μη μας λέει τώρα ο κ. Βούτσης ότι τώρα αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα. Έγιναν  προσπάθειες  να καθοδηγηθεί το ΣτΕ” είπε.