Μετά και το ναυάγιο της Διάσκεψης των Προέδρων, για την συγκρότηση του ΕΣΡ, στο Μαξίμου αποφασίστηκε μια ακόμη υποχώρηση.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είχε επιχειρήσει να ρίξει το μπαλάκι στη ΝΔ αναφέροντας τα εξής: «Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5. Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης»