Εκθεση - σοκ για τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, δημοσίευσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία απογειώθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ καθώς το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ.
Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των οφειλετών, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, που έφτασαν τις 316.855. Το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη ή αυξάνονται από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί ή μειώνονται από τμηματικές καταβολές ή εξοφλούνται.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι εξελίξεις συνεχίσουν να είναι τόσο δραματικές τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το συνταξιοδοτικό αλλά και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης στον ΟΑΕΕ και αν δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των εισφορών στο 85% από 52% που είναι σήμερα, το Ταμείο θα υποστεί πανωλεθρία μέσα στο 2017 λόγω της μείωσης των εισφορών στο 80% των ασφαλισμένων του.
Στα «κόκκινα» έχει μπει προ πολλού και το ΙΚΑ. Το Σεπτέμβριο η «απορρόφηση» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μέσο μηνιαίο ρυθμό των 205 εκατ. ευρώ του 8μήνου και ήδη έχουν «απορροφηθεί» 1,860 δις ευρώ στο 9μηνο. Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 2,217 δις ευρώ, το ΙΚΑ ή θα πρέπει να περιορίσει τις μηνιαίες του δαπάνες στα 120 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 250 εκατ. ευρώ.