Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, κατα τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του απολογισμού των πεπραγμένων δύο ετών της Δημοτικής Αρχής , απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούν την πόλη συγκεκριμένα: 

Σχετικά με τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα 

«Για πρώτη φορά, «σηκώθηκαν» παράνομα τραπεζοκαθίσματα, “πήρε” ο Δήμος τραπεζοκαθίσματα, τα «σήκωσε» από επιχειρήσεις. Δεν ξέρω αν έχει γίνει τελευταία, δεν ξέρω αν έχει γίνει 20 ή 15 χρόνια, νομίζω αντίστοιχη ενέργεια. Γιατί όλα πρέπει να έχουν και όρια. Είπαμε λοιπόν, ότι εκεί που κάνουμε αναπλάσεις θα είμαστε κάθετοι. Δεν φτιάξαμε την Παλαιολόγου για να τοποθετήσουν πάλι παράνομες και κακής αισθητικής πέργκολες. Συναντηθήκαμε με επιχειρηματίες, τα συμφωνήσαμε και όταν τα συμφωνήσαμε πρέπει να είναι συνεπείς κι εκείνοι πρέπει και ο Δήμος. 

Το ίδιο στη Σωτήρος. Στη Σωτήρος γίνεται ανάπλαση αυτή την στιγμή. Εάν τηρηθεί η νομοθεσία, τώρα έχουμε τον νόμο περί αυθαιρέτων και έχουν δύο χρόνια ακόμα που μπορούν να ενταχθούν και να τις κρατήσουν. Αλλά η νομοθεσία είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένη. Θα πρέπει να κλείσουν δεκάδες επιχειρήσεις στον Πειραιά. Άρα, υπήρχε καλώς από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και από εμάς μια ανοχή στις υπάρχουσες πέργκολες, στις παράνομες  κατασκευές  αυτές και θα κοιτάξουμε να διευθετηθεί σιγά σιγά σύμφωνα με το νόμο, αλλά από εκεί και πέρα εκεί που κάνουμε ανάπλαση δεν θα ανεχτούμε πάλι να δημιουργούνται  νέες παρανομίες. Νομίζω είναι λογικό αυτό και εν πάση περιπτώσει είπα ότι, μπορεί να στεναχωρηθούν 100 επιχειρηματίες που δεν είναι στόχος μας, αλλά θα χαρούν δεκάδες  χιλιάδες δημότες, που θα περπατήσουν ελεύθερα και να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνεται σε μια οργανωμένη πόλη. Δείτε αυτό που γίνεται σε μας.  Επαναλαμβάνω όμως υπάρχει μια ανοχή, αυτό να μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Να εκλαμβάνεται ως μια συνεργασία. 

Για την Κοραή σας είπα το ένα από τα προβλήματα, ότι ενώ θα ήθελαν οι επιχειρηματίες να μεγαλώσει η πλατεία και να βάλουν μια άλλη κατασκευή κλπ, δεν μπορούν γιατί είναι στα χαρτιά δρόμος. Όπου γίνεται ανάπλαση, θα γίνει στο Μικρολίμανο ανάπλαση, προφανώς δεν θα ανεχτούμε παρανομίες ή τεχνικές κατασκευές με μπαρ, με  τις πέργκολες, με αποχετεύσεις νερών, κλπ. 

Άλλο να πεις ότι κάποιος έχει βάλει μια πέργκολα, η οποία  εν πάση περιπτώσει είναι στα όρια της νομιμότητας και να το δούμε με ένα διαφορετικό μάτι, αν μπορούμε με βάση το νόμο και άλλο να δούμε αυτά τα πράγματα. Άρα, όπου γίνεται ανάπλαση θα είμαστε κάθετοι. Και πιστεύω ότι  θα αναπλάσουμε περιοχές, αυτό είναι βέβαιο, σιγά – σιγά θα αρχίζει να εξορθολογίζεται αυτή η στρεβλή και κακή εικόνα που υπάρχει  τώρα, ή στο Μικρολίμανο οι επιχειρηματίες μόνοι τους είχαν συνεννοηθεί προγενέστερα  και έκαναν μια ομοιόμορφη παρουσία. Βλέπεις  τσίγκο, ξύλο, σίδερο, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο. Δεν είναι εικόνα αυτή για ένα από τα πιο ωραία μέρη της χώρας και από τα πιο ωραία  μέρη του Πειραιά. 

Πρέπει να υπάρχει λοιπόν μια συνεργασία με τους επιχειρηματίες.  Σκοπεύουμε να πάμε και να χαράξουμε και κάτω τα όρια των τραπεζοκαθισμάτων ώστε η ελλιπής Δημοτική Αστυνομία αριθμητικά, πρέπει να ξέρουμε και αυτό είναι σημαντικό, δεν το ανέφερα πριν. Είχαμε 110 δημοτικούς αστυνομικούς πριν καταργηθεί και ουσιαστικά τώρα δεν έχουμε πάνω από 16 ενεργούς δημοτικούς αστυνομικούς. 

Παρεμπόριο

Τι μπορείς να κάνεις  σε όλον τον Πειραιά με 16 δημοτικούς αστυνομικούς, με αυτό το χάος στο παρκάρισμα και στους δρόμους, με αυτήν την παραβατική, αντικανονική θα έλεγα συμπεριφορά καταστηματαρχών με τις καταλήψεις, με τις φθορές που γίνονται, με το παρεμπόριο;  Να καταλάβουν και οι δημότες ότι δεν είναι όλα θέματα του Δήμου. Υπάρχει η Ελληνική Αστυνομία που πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο της. Υπάρχει η Τροχαία που πρέπει να επιτελεί τον δικό της ρόλο.  Δεν μπορεί να απαιτούν οι δημότες μόνο από τον Δήμο  να αντιμετωπίσει το παρεμπόριο. Με ποια διαδικασία θα το αντιμετωπίσουμε;  Με δημοτικούς αστυνομικούς που δεν φέρουν όπλα, κλομπ,  να πάνε να αντιμετωπίσουν αυτούς που δουλεύουν με παραβατική συμπεριφορά; 

Με ποια διαδικασία; Στο παζάρι έβαλαν μια τάξη.  Βάλαμε τέσσερα μέτρα. Πληρώνουν όλοι, νομίζω. Το Κυριακάτικο. Άρα, το παρεμπόριο που γίνεται Δευτέρα με Σάββατο και είναι το αίσχος της πόλης εκεί στην Αλιπέδου, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε  μόνο ως Δήμος. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Έχω δει επερωτήσεις στη Βουλή και η Αστυνομία βέβαια ή η Τροχαία έχουν συνεργασία και με τους επικεφαλής προφανέστατα, έχουν τα δικά τους προβλήματα μειωμένου προσωπικού, αξιολόγηση, συγχώνευση Τμημάτων. Βλέπετε τι θα γίνει με το Τμήμα στην Καλλίπολη που δρομολογείται να συγχωνευτεί. Δεν ζει σε έναν κανονικό ρυθμό η χώρα. Δεν είναι μια κανονική αυτή η περίοδος για τη χώρα. Είναι δύσκολη περίοδος.     

Για τα Χρονοδιαγράμματα των έργων  του Τραμ και του Μετρό  

«Όσον αφορά το Τραμ, για να είμαι ειλικρινής. Το Τραμ ΑΕ, η Μετρό ΑΕ, άλλαξε η διοίκηση πριν από μερικούς μήνες. Ό,τι χρονοδιάγραμμα μας έχει δοθεί δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που έχω πάντως τελευταία είναι ότι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο θα απελευθερωθεί η πόλη, το κέντρο. Άρα, μιλάμε για Λαμπράκη, Γεωργίου, Εθνικής Αντιστάσεως και θα παραμείνουν τα έργα στην Ομηρίδου Σκυλίτση  να εκκρεμούν. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα  που έχουμε πάρει πριν περίπου 15 με 20 ημέρες. 

Βεβαίως, που υπεραμύνεται και ίσως να έχει και ένα δίκιο  η Μετρό Τραμ ΑΕ.  Δεν είχε γίνει – και είναι αποδεκτό και από τους ίδιους – μια σωστή μελέτη, δεν γνωρίζουν εκεί που τρυπάνε τι θα βρούνε, αρχαία κλπ και τι καθυστέρηση μπορεί να υπάρχει και άρα δεν μπορούν να έχουν απολύτως σαφές χρονοδιάγραμμα. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι η αστοχία στους χρόνους είναι εντυπωσιακή. Αν επιβεβαιωθούν θα είμαστε σε καθυστέρηση δύο ετών όχι για την ολοκλήρωση, αλλά για το κέντρο της πόλης. Για την ολοκλήρωση μιλάμε για Φθινόπωρο του 2017. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν απελευθερωθεί, επαναλαμβάνω, Λαμπράκη, Γεωργίου και  Εθνικής Αντιστάσεως θα μπορέσει η πόλη να «ανασάνει». 

Για τα έργα στην  πλατεία Πηγάδας

«Για ένα πράγμα που αισθάνομαι άσχημα αυτά τα δύο χρόνια είναι η πλατεία της Πηγάδας. Και αισθάνομαι άσχημα γιατί όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως λόγο απειρίας μου να πω στην αρχή ίσως  λόγω επειδή σαν άνθρωπος όταν μου λέει κάποιος και μου τα στέλνει γραπτά ότι θα κάνω αυτό κι εκείνο, τον πιστεύω. Με κορόιδεψε ο εργολάβος, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση, όχι ότι θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Ίσως να είχαμε γλυτώσει 6 με 8 μήνες. Πίστευα δηλαδή ότι, ο εργολάβος αυτός, όταν αναλάβαμε ήρθε και μου είπε ότι η μελέτη είναι ελεεινή, η μελέτη δεν είναι πλήρης.

Του λέω : βρε άνθρωπε του Θεού, το έργο βγήκε τον Γενάρη του 2014. Αν η μελέτη δεν ήταν σωστή γιατί πήγες να το κτυπήσεις το έργο στη δημοπρασία, στον διαγωνισμό και να το πάρεις τρεις μήνες πριν τις εκλογές; Και έρχεσαι τώρα και μου λες. Είχε κάνει διακοπές εργασιών και τον Ιούνιο και μετά τις εκλογές πριν αναλάβουμε εμείς και τον Αύγουστο. Αλλά ήρθε ο άνθρωπος Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που παραλάβαμε εμείς και παρά τα προβλήματα μου έλεγε: μέχρι το καλοκαίρι του 2015, μην ανησυχείς δήμαρχε, θα τελειώσει το έργο. Έχω τα μηνύματα γραπτά. Δυστυχώς ή δεν μπορούσε ή με κορόιδευε, ένα από τα δύο. Δεν είναι προς το συμφέρον του να με κοροϊδέψει γιατί εκείνος τώρα έχει μπλεξίματα. Αλλά οι διαδικασίες έκπτωσης ενός εργολάβου τελικά δημιουργούν πρόβλημα στην πόλη. Γιατί είναι τόσο αργές οι διαδικασίες, που ορίστε τώρα τον κηρύξαμε έκπτωτο, πάμε στα δικαστήρια. Η Πηγάδα έχει μείνει μια «τρύπα» δυο χρόνια και βάλτε και έξι μήνες που ήταν πριν, ταλαιπωρούνται δημότες, επιχειρηματίες, σχολεία που είναι στην περιοχή. Αν αναλάμβανα δήμαρχος ξανά με την εμπειρία που έχω, θα τον κήρυττα έκπτωτο από τον πρώτο μήνα. 

Παρ όλα αυτά όμως να πούμε και το αισιόδοξο, βρήκαμε μια λύση με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Διευθυντές, περιμένουμε την έκθεση ίσως και στην επόμενη εβδομάδα, από την επιμέτρηση του ΤΕΕ. Και έχουμε βρει λύσεις ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε διαγωνισμούς και να μπούμε να φτιάξουμε μια πλατεία αξιοπρεπή, όχι βιοκλιματική, αλλά μια πλατεία σωστή, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Έχω ξαναπεί αισθάνομαι άσχημα για αυτό, ζητώ συγνώμη για την ταλαιπωρία από τους κατοίκους. Συμβαίνουν και αυτά. Επαναλαμβάνω και λάθη γίνονται και λάθος εκτιμήσεις γίνονται».

Για τα Ποσειδώνια

«Η πρότασή μου προς στους νέους διαχειριστές του λιμανιού και εκεί θα επιμείνω πάρα πολύ γιατί λαμβάνουμε και ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ αλλά επειδή πέρασε και στην σύμβαση παραχώρησης, άσχετα αν δεν είναι δεσμευτικό ότι συμμετέχουμε στο αναπτυξιακό πλάνο του ΟΛΠ. Εγώ αυτό που θα ήθελα να συνδράμει η COSCO για την πόλη του Πειραιά, είναι επειδή έχει τις εκτάσεις και δεν υπάρχουν αλλού χώροι να μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο συνεδριακό αλλά και εκθεσιακό κέντρο. Θα έλεγα ότι για την οικονομία της πόλης, πιο χρήσιμο είναι το συνεδριακό. Γιατί θα φέρει πιο πολλά συνέδρια στην πόλη,  ενώ τα Ποσειδώνια είναι μια φορά κάθε δύο χρόνια, κάποιες μέρες. Από την άλλη, η σημειολογία των Ποσειδωνίων και η επιστροφή στον Πειραιά, νομίζω ότι αποκτά πολύ μεγάλη σημασία. Φανταζόμαστε νομίζω όλοι πόσο ωραία θα ήταν να  γινόταν στην περιοχή του λιμανιού σε έναν χώρο, που μπορεί να γίνει, δεν είναι πανάκριβος, κι εκεί έχουμε μια συζήτηση, θα είναι διαρκής. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε γιατί νομίζω ότι και οι νέοι διαχειριστές του λιμανιού βλέπουν αυτήν την προοπτική. Θέλω να πιστεύω και το ελπίζω. Αλλά χώρους συνεντεύξεων ή  άλλους χώρους νομίζω ότι θα έχουμε, είτε εκεί είτε αλλού θα έχουμε».

Για τις καινοτομίες του BLUE GROWTH

«Τώρα για το BLUE GROWTH πέρα από τον ετήσιο διαγωνισμό καινοτομίας που έχουμε κάνει για την θαλάσσια οικονομία Έχουμε προκηρύξει  κάποια βραβεία και το τρέχει ο Πέτρος Κόκκαλης και νομίζω το τρέχει καλά. Έχουν ολοκληρωθεί οι δυο πρώτοι διαγωνισμοί, ο τρίτος είναι σε εξέλιξη. Μια από τις εταιρείες του δευτέρου BLUE GROWTH  επιλέχθηκε ανάμεσα στις 1700 νεοφυείς  επιχειρήσεις να συμμετέχει σε 100 ημέρες στο πρόγραμμα PORTXL  στο  Ρόττερνταμ. Είναι η πρωτοβουλία αυτή, που βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες του κόσμου, σε επίπεδο καλών πρακτικών και νομίζω είναι χρήσιμο. Και έτσι ο Πέτρος Κόκκαλης έχει και μια μεγάλη επιθυμία να το τρέξει περισσότερο και νομίζω ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία. Το έχουμε και στην Ο.Χ.Ε. μέσα για χρηματοδότηση περαιτέρω και ανάπτυξη. Όπως ο Πέτρος έχει κάνει  και αυτοσχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας,  το λέω επειδή δεν  αναφέρθηκα σε όλα όπως είπα. Πολύ σημαντική  πρωτοβουλία το σύμφωνο  δημάρχων, αυτό που μπήκαμε πλέον για την αειφόρο ενέργεια, που δεν είχε μπει ο Δήμος Πειραιά. Είχε μπει αλλά τον είχαν βγάλει γιατί δεν είχε ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και επανενταχθήκαμε.   Νομίζω ότι  η γαλάζια ανάπτυξη φέρνει και θέσεις εργασίας και είναι και ένας από τους τομείς που έχουμε και εμείς εστιάσει στη   Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση».

Σχετικά με την επιβολή και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ Είναι μια αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης,  θα μπορούσε να είναι ένας φόρος που θα εισπράττει κατ ευθείαν  η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από τις συζητήσεις που έχω κάνει και με ανθρώπους πιο έμπειρους από μένα, αλλά και σε ένα πάνελ που βρέθηκα, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα, αυτό. Με ποια διαδικασία θα μπορούν οι Δήμοι να εισπράττουν ΕΝΦΙΑ;  Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός από τους δήμους, να μπορούν να κάνουν μια τέτοια είσπραξη. Είναι δύσκολο. Αλλά πρέπει να βρεθούν πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να υπάρχει μια οικονομική ανεξαρτησία και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μην είμαστε δήμαρχοι επαίτες όπως άκουσα χθες από κάποιον πιο έμπειρο από μένα, με το χέρι απλωμένο στην εκάστοτε κυβέρνηση και να αντιμετωπιζόμαστε αν είμαστε  δήμαρχος της  κυβέρνησης ή δήμαρχος που δεν είναι της κυβέρνησης  και να αντιμετωπιζόμαστε όλοι. Θα πρέπει να υπάρχει μια οικονομική αυτοδυναμία στους δήμους. Είμαι υπέρ της άποψης αυτής, αλλά πρέπει να δούμε και με ποιον τρόπο θα γίνει αν φυσικά δεν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, έτσι;» 

Σχετικά με τις αλλαγές που συζητούνται στον Καλλικράτη

 «Για το θέμα του Καλλικράτη, αυτό που  θέλω να πω γιατί είναι ένα κρίσιμο θέμα. Δεν είναι μόνο αυτό. Πήγε να περάσει μια διάταξη τις προάλλες που απεσύρθη προς το παρόν βέβαια και θα δούμε αν θα επανέλθει. Ότι θα ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, από ένα μητρώο κτλ, είτε οι Γενικοί Γραμματείς των δήμων είτε οι Πρόεδροι των Επιχειρήσεων των Οργανισμών. Ναι, θεωρώ ότι αν είναι να έρθει κάποιος για να λέει στον εκάστοτε δήμαρχο πως θα διοικεί, τότε δεν έχουν ρόλο οι δήμαρχοι. 

Αν ο δήμαρχος δεν μπορεί να επιλέξει τον άμεσο συνεργάτη του Γενικό Γραμματέα ή τους Προέδρους των Οργανισμών, θεωρώ ότι  πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο που δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε πλέον με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει αυτονομία πλέον. Υπάρχει απόλυτη  εξάρτηση μετά. Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο όχι να πάμε σε μεγαλύτερη εξάρτηση».