Σε ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο προχωρά η Άγκυρα, με νέα παράνομη «Αναγγελία προς Ναυτιλομένους» (ΝΟΤΑΜ), που εξέδωσε στις 12:06 ώρα Γκρίνουιτς (ή 15:06 ώρα Τουρκίας) και με την οποία επιχειρεί να παράσχει «διευκρινίσεις» επί της Ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α2210/16 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δίδοντας έτσι συνέχεια στις προηγούμενες δύο ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει.

Η τρίτη τουρκική ΝΟΤΑΜ (Α4461/16) αναφέρεται στην Ελληνική ΝΟΤΑΜ Α2210/16 «…η οποία παρέχει στοιχεία για τα όρια του FIR Αθηνών δίδοντας γεωγραφικές συντεταγμένες», όπως αναφέρεται στον τίτλο της χαρακτηριστικώς.

Στο περιεχόμενο της τρίτης τουρκικής ΝΟΤΑΜ, που ενέχει τον χαρακτήρα «προειδοποιήσεως» (“Warning”), σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα όρια του FIR Αθηνών δεν έχουν να κάνουν με σύνορα κρατών, αλλά αφορούν «μόνο» περιοχή ορισθείσα για σκοπούς «ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας» (“Air Traffic Control”).

Η πρωτοφανής αυτή άποψη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο που υποστηρίζει ότι τα όρια του FIR μιας χώρας, της Ελλάδος στη συγκεκριμένη περίπτωση με το FIR Αθηνών, υφίστανται μεν για σκοπούς ασφαλείας πτήσεων και ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, συμπίπτουν όμως με τα σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) της υποκείμενης χώρας.

Αυτή η τρίτη σημερινή ΝΟΤΑΜ εξετάζεται πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ και ΥΠΑ), καθώς η αμφισβήτηση που θέτει , με μορφή «διευκρινίσεων», ουσιαστικώς άπτεται αμέσως και ασαφώς του υφισταμένου καθεστώτος και συνόρων στο Αιγαίο.