Της Γιώτας Φλώρου


Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην χώρα μας και συγκεκριμένα το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στην θαλάσσια περιοχή του Φαληρικού όρμου μαραθώνιος ιστιοπλοΐας. 
Μιλώντας στο Κανάλι 1 ο πρόεδρος της επιτροπής των αγώνων, ένας εκ των εμπνευστών της διοργάνωσης, (μαζί με τον φωτορεπόρτερ Νίκο Αλευρομύτη, τον Δημήτρη Δήμου και τον ιστιοπλόο Κωνσταντίνο Τσιγκαρά) και προπονητής του «χάλκινου» διδύμου της ιστιοπλοΐας (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο) Μάντη-Καγιαλή, Γεράσιμος Ωρολογάς αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του μαραθωνίου. «Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι θα είναι όλες οι ολυμπιακές κλάσεις μαζί, είτε ενεργές είτε πρώην, και θα καταφέρουν να τρέξουν και να συναγωνιστούν με πιο μικρές κατηγορίες όπως είναι τα optimist που είναι ουσιαστικά η βάση της ιστιοπλοΐας καθώς όλοι οι αθλητές και οι πρωταθλητές έχουν περάσει από αυτά. Αυτό που κάνει τον μαραθώνιο ξεχωριστό, εκτός των άλλων, καθώς θα υπάρξουν πολλές καινοτομίες είναι ότι για πρώτη φορά οι πρωταθλητές των optimist θα αγωνίζονται ενάντια και δίπλα σε ολυμπιονίκες, σε παγκόσμιους πρωταθλητές και σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο άθλημα 60 και 70 χρόνια».
Όπως δηλώνει ο κ. Ωρολογάς η ιδέα για την διοργάνωση του Ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου προήλθε από την αγάπη για το άθλημα και την επιθυμία να έρθουν κοντά όλοι οι λάτρεις της ιστιοπλοΐας.»Υπηρετούμε πολλά χρόνια το άθλημα και θέλουμε το καλύτερο για αυτό.Κατά κάποιο τρόπο, θέλαμε να βρούμε μια διοργάνωση η οποία θα φέρει όλους τους ιστιοπλόους πάλι κοντά. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να κάνουμε ωραίες διοργανώσεις, διαφορετικές που θα κάνουν το άθλημά μας να ακουστεί».
Με τη φράση «Η Ελλάδα είναι το καλύτερο γήπεδο για ιστιοπλοΐα» ο κ. Ωρολογάς αναφέρεται στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες καθώς είναι σχεδόν όλο το χρόνο κατάλληλες για την εξάσκηση του αθλήματος αφού είναι σχετικά ασφαλείς και δεν επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, τυφώνες .


Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα ή θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.sailingmarathon.com.