Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη εθιμοτυπική επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη Κερίμ Ουράς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου είχε συνάντηση γνωριμίας με τον Υπουργό Θοδωρή Δρίτσα. 

Ο Τούρκος πρέσβης, αφού συνεχάρη τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε εν εκτάσει στο μεταναστευτικό ζήτημα, επισημαίνοντας τις σοβαρές προεκτάσεις που συνεπάγεται η διαχείριση του εντός Τουρκίας και τονίζοντας με έμφαση την απότομη διόγκωση των μετακινούμενων πληθυσμών, γεγονός που απαιτεί τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς συνεργασίες.

Εξέφρασε, επίσης, την πρόβλεψη για μελλοντική επιδείνωση του ζητήματος. Περαιτέρω, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εμβάθυνσης της συνεργασίας Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και Τουρκικής Ακτοφυλακής, με στόχο την αντιμετώπιση της δράσης των οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών - προσφύγων και απηύθυνε πρόσκληση στον Υπουργό Ναυτιλείας να επισκεφθεί την Τουρκία. 

Ο κ. Δρίτσας με τη σειρά του επισήμανε τον προσφυγικό χαρακτήρα των μετακινούμενων πληθυσμών, "η διαχείριση των οποίων εντός της επικράτειας εκάστου κράτους διέλευσης, θέτει τις αρμόδιες κρατικές δομές ενώπιον πολυεπίπεδων προκλήσεων, με πιο πιεστικές εκείνες της ασφάλειας και του σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων".

Εν συνεχεία τόνισε ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 500.000 μεταναστών, οι οποίοι από την 01/01/2015 αποβιβάστηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προερχόμενοι από τα έναντι Τουρκικά παράλια, γεγονός που αναδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος διαχείρισης των υπόψη προσώπων. 

Υπογραμμίζοντας με έμφαση την εκρηκτική άνοδο που σημειώνουν οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια την τρέχουσα περίοδο, εξέφρασε την ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο πλευρών με στόχο την ομαλοποίηση της εξελισσόμενης κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ο Υπουργός επισήμανε τις υψηλές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συντονισμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τέλος, σχετικά με την καταστολή δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης, συμφώνησαν στη δημιουργία ελέγχου της δράσης και η εξάρθρωση τους, η οποία πρέπει να αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας και για τις δύο πλευρές.