Της Ελένης Καλογεροπούλου

Γρίφος για δύσκολους λύτες εμφανίζεται να είναι η θέση του ΔΝΤ ότι στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει έκρηξη ανάπτυξης. Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την αναφορά του Ταμείου, η οποία γίνεται μάλιστα δύο μέρες πριν στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Νέα Υόρκη. Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει τον λόγο για τον οποίο γίνεται  αυτή η τοποθέτηση, καθώς έτσι φαίνεται να αποδυναμώνεται η πάγια θέση του Ταμείου ότι χρειάζεται απομείωση του χρέους προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών δεν φαινόταν να έχει καταλήξει στο τι κρύβει η ανακοίνωση του ΔΝΤ και για ποιόν λόγο γίνεται. Μόνο κάποιοι, λίγοι, έλεγαν ότι αντιλαμβανόμενοι την απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει την συγκεκριμένη στιγμή το θέμα του χρέους και καθώς το Ταμείο είχε πει ότι δεν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό, ερμηνεύουν την ανακοίνωση του ΔΝΤ ως έναν τρόπο για να παραμείνει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει επικοινωνιακή αντεπίθεση προβάλλοντας την αύξηση των εσόδων και ανακοινώνοντας 4.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και σε ό,τι αφορά το θέμα των παιδικών σταθμών, θέμα το οποίο ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, καθώς τα παιδιά τους έμειναν εκτός προγράμματος των παιδιών σταθμών.

Τα χρήματα αυτά όπως είναι γνωστό προήλθαν από την προκαταβολή που έδωσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές προκειμένου να αποκτήσουν τις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων για τις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από εκεί ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι «Είναι προφανές ότι, όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό, τώρα διαψεύδονται. Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου. Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού.

Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων» .