Μετά την αυξημένη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ, τη δραματική μείωση των μερισμάτων και την περικοπή των προσυνταξιοδοτικών παροχών των συνταξιούχων τραπεζικών, ήρθε η σειρά της μείωσης των επικουρικών. Από το «σφαγείο» περνούν σήμερα περίπου 25.000 δικαιούχοι επικουρικών, οι οποίοι έχουν μηνιαίο εισόδημα αθροιστικά πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.

Οι «χαμένοι» κατατάσσονται στο τρίτο πακέτο περικοπών που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό 100.000 επικουρικών συντάξεων. Οι συνταξιούχοι που έσπευσαν στα ΑΤΜ από χθες το απόγευμα να δουν τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους επιβεβαιώνουν ότι το «ψαλίδι» στις συντάξεις αγγίζει το 40% .

Ειδικότερα το «ψαλίδι» αυτή τη φορά θα υποστούν:

-οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%

- Συμβολαιογράφοι έως 25%

-Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%

-Τεχνικοί  Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%

-Ναυτικοί έως 40%

-Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ έως 40%. Οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυντοξιοδοτική παροχή από το ΕΤΕΑ θα λάβουν τη «λυπητερή» με τις πληρωμές του Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος έπαιρνε από το ΕΤΕΑ μετά τις μνημονιακές περικοπές επικουρική 380 ευρώ καθαρά με τη σημερινή αναπροσαρμογή θα δει τη σύνταξή του να συρρικνώνεται στα 228 ευρώ. Το σύνολο των αναδρομικών που καλείται να επιστρέψει ανέρχονται σε 608 ευρώ. Η σύνταξή του από τον επόμενο μήνα και για ένα έτος (12 δόσεις) θα συμπιεστεί στα 178 ευρώ.

Δε θα υποστούν μειώσεις οι επικουρικές των πρώην χωροφυλάκων (ΤΕΑΕΧ).

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ). Στο φάσμα των περικοπών θα έχουν μπει, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, περίπου 240.000 συνταξιούχοι. 

Για τον Νοέμβριο επίσης έχει παραπεμφθεί και η παρακράτηση της πρώτης δόσης των αναδρομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο (αναμένεται νομοθετική ρύθμιση ή εγκύκλιος) το μίνιμουμ της παρακράτησης θα είναι 50 ευρώ. Με δεδομένο πως το «ψαλίδι» μετράει από τις συντάξεις Ιουνίου έχει ήδη συσσωρευτεί μεγάλο ποσό αναδρομικών.

Όσοι μπήκαν στο πρώτο «πακέτο» του επανυπολογισμού (11 πρώην Ταμεία, 311.680 συνταξιούχοι) και στο φάσμα των μειώσεων τον Αύγουστο, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο και Ιούλιο (τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη).

Όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο «κύμα» (805.900 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία) και έχουν περικοπές θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο.