Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση-Συνέντευξη Τύπου του Σχεδίου Αναπτυξιακής Στρατηγικής Π20 "ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020 ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΕΡΓΑΣΙΑ" του Δήμου Πειραιά, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέπτυξε το πλαίσιο της στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της πόλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος  Κόκκαλης εν συνεχεία,  αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Πειραιά ενώ ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ανέλυσε την πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Πειραιά προς την Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.


Η ομιλία του Δήμαρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην παρουσίαση της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Πειραιά του σχεδίου Π20 για τον Πειραιά του 2020. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου είχαμε ως κεντρικό στόχο και αυτό παραμένει, ο Πειραιάς να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, κάθε ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά του για να γίνει μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη εργασίας. Αυτό είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη πολύ περισσότερο δε, σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μεγάλος στόχος απαιτείται σχέδιο και σωστός προγραμματισμός. Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε αυτή την πρόταση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια δηλαδή, προκειμένου να είναι άρτια τεκμηριωμένη, να μπορεί αντλήσει σημαντικούς πόρους και να είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Δεν είναι εξαγγελίες, είναι συγκεκριμένες προτάσεις πια που θα κατατεθούν στην Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν.Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, με στρατηγική και μεθοδικότητα και όχι με αποσπασματικές ενέργειες, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον Πειραιά αλλά και για τη χώρα.

Το σχέδιό μας για τον Πειραιά της ανάπτυξης και της εργασίας λοιπόν βασίζεται σε πέντε άξονες:
* Πρώτον, να γίνει ο Πειραιάς πόλος έλξης για νέες επενδύσεις.
* Δεύτερον, να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός
* Τρίτον, να αξιοποιηθεί για την πόλη στο έπακρο η επένδυση στο λιμάνι
* Τέταρτον, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών στο σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων
* Πέμπτον, να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά ως πόλη για να μπορούν να γίνουν ευκολότερα όλα τα παραπάνω

Για την επίτευξη των στόχων μας επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο που λέγεται Ολοκληρωμένη Χωροταξική Επένδυση, ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να μην χάνονται δεξιά και αριστερά οι διαθέσιμοι πόροι αναποτελεσματικά, χωρίς σχέδιο. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα ως πόλη να έχουμε την ευθύνη της επένδυσης και της διαχείρισης των πόρων. Το σχέδιό μας είναι να αλλάξει η εικόνα της πόλης, να αναζωογονηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στην πόλη και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό παλεύουμε καθημερινά σε αυτές στις δύσκολες συνθήκες. Σε αυτή την προσπάθεια ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δείξει ως Δημοτική Αρχή ότι επιδιώκουμε τις συνεργασίες, θέλουμε να ακούμε και να συνδιαμορφώνουμε προτάσεις. Αυτό κάναμε και σε ό, τι αφορά αυτή την προσπάθεια. Είχαμε τη στήριξη της πλειοψηφίας της πόλης, οι οποίοι έχουν γίνει κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και έχουν συμβάλει σημαντικά στο να διαμορφωθεί η τελική πρόταση. Υπήρξε μια σημαντική διαδρομή παρουσιάσεων, διαβουλεύσεων και συζητήσεων.Εδώ και περίπου έναν χρόνο το σχέδιο μας έχει παρουσιαστεί σε φορείς της πόλης, σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και της περιφέρειας ακόμα και στην αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η πρότασή μας είχε ανέβει προς διαβούλευση στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να καταλήξουμε στην τελική πρόταση.Και ευχαριστώ θερμά όσους ανταποκρίθηκαν με τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους αξιότιμους υπουργούς που είναι σήμερα κοντά μας και την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου, διότι έχουν δει με θετική διάθεση τη πρότασή μας την οποία θα αναλύσουν στη συνέχεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κος Πέτρος Κόκκαλης και ο Σύμβουλός μου, για θέματα Ε.Σ.Π.Α., κος Αλέξανδρος Τσιατσιάμης. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Στην παρουσίαση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης και εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.


 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, οι Βουλευτές κυρία Ελένη Σταματάκη, κυρία Γεωργία Γεννιά και κ. Νίκος Κούζιλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραια κ. Νίκος Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Εμπορικός Διευθυντής της Cosco κ. Αναστάσιος Βαμβακίδης, τα μέλη Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. κ.κ. Αθανάσιος Λιάγκος και Γιάννης Κούβαρης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο κ. Παναγιώτης Κτενίδης από το ΤΕΙ Πειραιά,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Περικλής Διακουμάκος,  οι Αντιδήμαρχοι Πειραια κυρία Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, οι κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Γιάννης Μελάς, Στέλιος Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Γκερλές και κ. Παναγιώτης Ρέππας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκος Διαμαντής, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.