«Η εκδήλωση έχει ιερό σκοπό: την παγκόσμια ηθική αναγνώριση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το δίκαιο της επιστροφής των μαρμάρων και την ενημέρωση των πολιτών για το έργο του Αριστοτέλη. Μάλιστα, στο τέλος της παράστασης θα διανεμηθεί εντελώς δωρεάν στο κοινό η διαθήκη του Αριστοτέλη», δήλωσε στο Κανάλι 1 ο πρόεδρος της Unesco Πειραιώς, Ιωάννης Μαρωνίτης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως το μουσικό έργο «Ωδή στους Έλληνες» του Γάλλου (με ελληνική καταγωγή) μουσικοσυνθέτη Zorzes Katris. Σολίστ θα είναι οι Μανταλένα Πυλαρινού (Soprano) και Χαρά Καλατζίδου (Mezzo Soprano) ενώ την αφήγηση θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μουσικό έργο, σύμφωνα με τον κ. Μαρωνίτη,  έχει δημιουργηθεί πάνω στους ίδιους μαθηματικούς κώδικες με τον Παρθενώνα.

Το έργο θα παρουσιαστεί από την Athens Chamber Orchestra σε διεύθυνση του αρχιμουσικού και συνθέτη Ελευθέριου Καλκάνη, υπό τη συνοδεία της Μικτής Χορωδίας ΟΤΕ Αθηνών, σε μουσική διδασκαλία Δημήτρη Μπουζάνη.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Δήμου Πειραιά και άλλων φορέων, την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και του FedHATTA.