Τρίτη αγωνιστική του φετινού Champions League και η ομάδα του Ολυμπιακού κοντράρεται με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Ενα πάρα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι από πολλές απόψεις, καθώς οι Πειραιώτες αναζητούν το καλό αποτέλεσμα για να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητές τους για πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Καθώς αν η ομάδα πάρει τέσσερις πόντους από τους Κροάτες και χάσει παράλληλα και τους δύο αγώνες με την Μπάγερν η Αρσεναλ ή φέρει μία μόνο ισοπαλία, τότε ο Ολυμπιακός κάνει όνειρα για την επόμενη φάση. Τρίτη αγωνιστική είναι ακόμα, όμως και μετά το 2-3 επί της Αρσεναλ, ο Ολυμπιακός κοιτάει αυτό το παιχνίδι ως μια καλή ευκαιρία να πάρει το καλύτερο που μπορεί. Και αν αυτό είναι η νίκη, τότε καλώς να έρθει. Και ίσως να έρθει γιατί τώρα τελευταία ο Ολυμπιακός δεν συνηθίζει να χάνει στην τρίτη αγωνιστική και έχει κερδίσει κιόλας ομάδες μεγαθήρια, που έφτασαν ακόμα και έως τον τελικό της διοργάνωσης. Τρίτη αγωνιστική λοιπόν του Champions League, ο Ολυμπιακός έχει να χάσει από τη σεζόν 2007-08 όταν ηττήθηκε με 4-2 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Από τότε αγνοείται η ήττα για τον Θρύλο την τρίτη αγωνιστική, ο οποίος έχει φέρει τρομερά αποτελέσματα.

Εξαιρετικό σερί την τρίτη αγωνιστική

Το 2009-10 λοιπόν ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 της Σταντάρ Λιέγης στον Ναό, ενώ το 2011-12 κατάφερε να κερδίσει την Ντόρτμουντ με 3-1 σε ένα απίστευτο παιχνίδι. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και την επόμενη περίοδο όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε εκτός έδρας με 2-1 της Μονπελιέ στη Γαλλία, ενώ το 2013-14 πήρε μια μεγάλη ισοπαλία κόντρα στην Μπενφίκα με 1-1, σε ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να κερδίσει. Τέλος, πέρυσι, κατάφερε να κερδίσει με 1-0 τη Γιουβέντους, που πήγε αργότερα έως τον τελικό και έχασε από την Μπαρτσελόνα. Οπως βλέπουμε λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία τις πέντε τελευταίες περιόδους που αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League για την τρίτη αγωνιστική. Οσον αφορά εκτός έδρας σχετικά με αυτά τα παιχνίδια, έχει μία νίκη και μία ισοπαλία, άρα δεν είναι απίθανο πράγμα να κερδίσει σήμερα και να αυξήσει τόσο το σερί του όσο και τις πιθανότητές του για πρόκριση στην επόμενη φάση. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι μεν καλή ομάδα, αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει ακόμα ένα «διπλό» και να κάνει πράξη τα όνειρα όλων των φιλάθλων του. Εφόσον οι παίκτες εφαρμόσουν στο γήπεδο όλα αυτά τα οποία θα τους πει ο Μάρκο Σίλβα, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Ακόμα και μια ισοπαλία θα είναι καλό αποτέλεσμα, αλλά ο Ολυμπιακός παίζει πάντα για τη νίκη.

Τα καταφέρνει στα Βαλκάνια

Ο Ολυμπιακός δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άλλη ομάδα από την Κροατία, πέραν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Κροάσια. Μόνο με αυτήν έχει τεθεί αντιμέτωπος και μέχρι στιγμής έχει μία ισοπαλία και μία ήττα. Μόνο που εκείνη η ισοπαλία ήταν σαν νίκη, καθώς ο Θρύλος είχε καταφέρει το μακρινό 1998-99 να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, όσο και αν ακούγεται περίεργο και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει σαφώς περισσότερες ομάδες από τις χώρες που δημιουργήθηκαν, αλλά η κληρωτίδα τα έχει φέρει έτσι, ώστε να έχει αντιμετωπίσει μόλις δύο. Η μία είναι η Ραντ και η άλλη η Μάριμπορ. Η πρώτη είναι από τη Γιουγκοσλαβία και η δεύτερη από τη Σλοβενία. Από τη Ραντ ο Ολυμπιακός έχασε με 2-1, ενώ κέρδισε με 3-1 τους Σλοβένους (τις απέκλεισε και τις δύο), κάτι που δείχνει πως έως τώρα έχει μία νίκη με ομάδες από την πρώην Γιουγκοσλαβία εκτός έδρας, μία ισοπαλία και δύο νίκες με απολογισμό τερμάτων 6-9. Στις προκρίσεις, όμως, ο Ολυμπιακός υπερέχει, έχοντας στην ουσία τρεις έναντι ενός των αντιπάλων. Ακόμα ένα στοιχείο που δίνει στον Θρύλο τον αέρα του φαβορί για τις εν λόγω αναμετρήσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Σεζόν        Σκορ    Διοργάνωση
1977-78    Ντ. Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία)-Ολυμπιακός    5-1    UEFA
1989-90    Ραντ (Γιουγκοσλαβία)-Ολυμπιακός    2-1    UEFA
1995-96    Μάριμπορ (Σλοβενία)-Ολυμπιακός    1-3    UEFA
1998-99    Κροάσια (Κροατία)-Ολυμπιακός    1-1    Ch. League

Τα κοινά στοιχεία των δύο αντιπάλων

Πολλά είναι αυτά που «ενώνουν» τις δύο ομάδες κατά κάποιον τρόπο και το ένα είναι ο Πάουλο Μασάντο που έπαιξε δύο σεζόν στον Θρύλο (2012-14), κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Ηταν συμπαίκτης με τους Μανιάτη, Σιόβα, Ντομίνγκες, Σαλίνο και Ρομπέρτο. Ο Μάρκο Σίλβα από εκεί και πέρα ήταν τεχνικός του Γκονσάλο στην Εστορίλ, με τον παίκτη να ανήκει τώρα στην Ντιναμό, ενώ μαζί έχουν παίξει – και τώρα είναι αντίπαλοι – οι Φινμπόγκασον, Τάραβελ (Λόκερεν), Σεμπά, Γκονσάλο (Εστορίλ), Πάρντο, Εντουάρντο (Μπράγκα) και Ερνάνι Σουντανί (Γκιμαράες).

Δεν έχει προκριθεί από όμιλο

Και πάμε τώρα να δούμε μερικά στοιχεία σχετικά με τους Κροάτες, τους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Ναι μεν είναι καλή ομάδα και έχουν φανατικό κοινό, αλλά είναι μερικά πράγματα τα οποία αξίζουν να αναφερθούν προκειμένου να γίνει κατανοητό πως η εμπειρία και η ποιότητα που έχει ο Θρύλος, μπορούν να του χαρίσουν ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα και γιατί όχι την πρόκριση μετέπειτα. Η νίκη της Ντιναμό Ζάγκρεμπ λοιπόν με 2-1 επί της Αρσεναλ στην Κροατία, ήταν η πρώτη μετά από ένα 3-0 επί της Στουρμ Γκρατς για την τρίτη αγωνιστική της σεζόν 1999-00 για το Champions League. Με λίγα λόγια, η Ντιναμό κέρδισε μετά από 15(!) αγώνες της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έχοντας 13 νίκες και δύο ισοπαλίες. Οσον αφορά στις αναμετρήσεις της με ελληνικούς συλλόγους, έχει συνολικό απολογισμό δύο νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες, ενώ στο Ζάγκρεμπ έχει δύο νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Από εκεί και πέρα, η Κροάσια (παλαιότερα) και Ντιναμό (τώρα), έχει εμφανιστεί σε ομίλους του Champions League τέσσερις φορές από το 1998-99 και έπειτα. Τότε ήταν μαζί με τον Ολυμπιακό από τον οποίο έχασε με 2-0 στο Μαρούσι και έμεινε στο 1-1 στην Κροατία, ενώ ακολούθησαν άλλες τρεις παρουσίες της. Το 1999-00, το 2011-12 και το 2012-13. Ποτέ δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση, είχε μόνο αποκλεισμούς δηλαδή. Και για του λόγου το αληθές, αποδεικνύεται περίτρανα παρακάτω γιατί οι Κροάτες δεν τα έχουν... καλά γενικά με τους ομίλους είτε του Champions League είτε του Europa League. Αν συνυπολογιστούν οι τέσσερις παρουσίες της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και οι άλλες έξι σε UEFA ή Europa League, οι Κροάτες δεν έχουν καταφέρει ποτέ να προκριθούν από τους ομίλους. Εχουν μόνο αποκλεισμούς δηλαδή και στις δέκα φορές που έδωσαν το «παρών». Αναμφισβήτητα κάτι το οποίο δεν τους «πάει» με τίποτα και σίγουρα θα πρέπει να έχουν μπει σε σκέψεις. Τέλος, υπάρχει και κάτι θετικό, που είναι συνάμα... αρνητικό. Η Ντιναμό έχει δώσει 47 ματς – τα πιο πρόσφατα δηλαδή – και έχουν χάσει μόνο ένα. Ηταν η ήττα της από την Μπάγερν τη δεύτερη αγωνιστική. Στο Champions League. Ναι μεν στην Κροατία τα πηγαίνει καλά, αλλά όταν ο αντίπαλος δυσκολεύει, τότε χάνει. Και ο Ολυμπιακός δεν είναι τυχαία ομάδα, αλλά έχει αποκομίσει πάρα πολλές εμπειρίες.