Εθιμοτυπικού χαρακτήρος επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ με επικεφαλής τον Αρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Ido Ben Moshe, πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) στον Πειραιά.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων διμερών επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται αυτού του είδους, και την Ισραηλινή αντιπροσωπεία υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του Σώματος, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Α΄ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης. 

Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που συμφώνως με τις πληροφορίες μας, «επικεντρώνονται σε τέσσερις ενότητες: 

Πρώτο, κοινή εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ των μονάδων βατραχανθρώπων των δύο πλευρών, της Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/ΛΣ) και της φημισμένης “Flotilla-13” του Ισραηλινού Ναυτικού.

Δεύτερο, θέματα που αφορούν τα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) τύπου “Sa’ar-4” ισραηλινής σχεδιάσεως, που διαθέτει το Ισραηλινό Ναυτικό. Τρίτον, συνεργασία σε θέματα αντιμετωπίσεως μεταναστευτικών ροών και τρομοκρατίας στη θάλασσα.

Τέταρτον, διερευνητικές επαφές για ισραηλινά Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV) για ναυτική/θαλάσσια επιτήρηση επί αποστολών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που διαθέτει το Ισραηλινό Ναυτικό και ενδιαφέρουν το Λιμενικό και που υπάρχουν κονδύλια της ΕΕ διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.