«Διευκρινήσεις» για την πρόσφατη δήλωσή του ότι υπάρχει ανάγκη για λιγότερο υψηλά πλεονάσματα ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, κλήθηκε να δώσει στους εκπροσώπους των θεσμών  ο Δοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά ότι για το θέμα αυτό τις αποφάσεις λαμβάνει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όμως οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο εκπρόσωπος  της ΕΚΤ, εξέφρασε τη στήριξή του στο επιχείρημα.    

Στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα – δανειστών, που έγινε σε καλό κλίμα, βρέθηκαν και οι τράπεζες (νέες διοικήσεις κατάσταση), η διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και η οικονομία γενικότερα.

Πηγή της τράπεζας ανέφερε πάντως πως ο κ. Στουρνάρας επανέφερε το ζήτημα ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ παράλληλα –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- (προφανώς αναφερόμενος προς την κυβέρνηση) είπε ότι υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει για φέτος ύφεση 0,3% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ αλλά για τα 2017 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα τρέξει στο +2,5%.

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας αναφέρθηκε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι δειλά-δειλά, ήδη, από τη συμφωνία της 14ης Μαΐου έως και σήμερα επέστρεψαν 4,6 δισ. ευρώ καταθέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ έχει «ανοίξει» και πάλι, αργά αλλά σημαντικά, η αγορά των repos για τις τράπεζες.

Εκφράστηκε επίσης αισιοδοξία για σαφή βελτίωση του κλίματος.

Σε ότι αφορά το αυριανό πρόγραμμα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών:

- 09:00 -10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (Ε.Τσακαλώτος - Γ.Σταθάκης)

- 10.00-11.00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών-Κοινωνική πρόνοια (Γ.Χουλιαράκης-Θ. Φωτίου)

- 11.00- 12.30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και άλλα φορολογικά θέματα (Ε. Τσακαλώτος-Τρ. Αλεξιάδης-Γ. Πιτσιλής)

- 12.30-13.30 Εργασιακά (Γ. Κατρούγκαλος)

- 14.30-15.30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (Χ. Βερναρδάκης- Γ. Χουλιαράκης)