Eυτυχής ήταν η συγκυρία για όσους παρακολούθησαν τη φιλανθρωπική µουσική εκδήλωση στην Ύδρα στις 20 Αυγούστου, µε τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τον Enrico Pace στο πιάνο. Oι σονάτες του Μπετόβεν και του Στράους η περίφηµη «Sonata op. 24 σε τέσσερα µέρη» του Μπετόβεν και η «Sonata op. 18 σε τρία µέρη» ήχησαν ευχάριστα, διαχέοντας µια ιδιαίτερη µουσική µυσταγωγία στον κατάµεστο από κόσµο χώρο του προαυλίου του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιµήσεως Θεοτόκου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 1983 ο Λεωνίδας Καβάκος, σε ηλικία 16 ετών, είχε δώσει το πρώτο του ατοµικό ρεσιτάλ στην οικία Dale Keller στην  Ύδρα, καλεσµένος του Πολιτιστικού Συλλόγου, και τώρα επέστρεψε ξανά ως ένας από τους καλύτερους µουσικούς του πλανήτη.

Oι φίλοι της κλασικής µουσικής απόλαυσαν µοναδικές στιγµές µελωδίας, αλλά και δεξιοτεχνίας, από τους δύο εξαίρετους µουσικούς, σε µια εκδήλωση µε χαρακτήρα φιλανθρωπικό, η οποία έγινε στο πλαίσιο των «εοµητορικών 2016». Η εκδήλωση ήταν αφιερωµένη στη µνήµη του Κωστή Σοφιανού και διοργανώθηκε για η χρονιά φέτος, τιµώντας τον εκλιπόντα και τη µουσική παράδοση που χαρακτηρίζει την οικογένειά του. Τα έσοδα της εκδήλωσης πρόκειται να διατεθούν υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκοµείου Ύδρας.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η δικηγόρος Τζένη Σοφιανού µε τους γιους της, Νίκο και Αλέξανδρο Σοφιανό. Η φιλανθρωπική µουσική εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Προέδρου του Νοσοκοµείου, Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Ερµιονίδας και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίµ. Τη µουσική βραδιά τίµησαν µε την παρουσία τους οι βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος, Άννα Ασηµακοπούλου και Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Άδωνις Γεωργιάδης, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία, ο δήµαρχος  Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης και πολλοί άλλοι.

Πίσω στο 1983

Ήταν Ιούλιος του 1983, όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ύδρας, µε την ιδρύτρια και πρόεδρό του Μιράντα Σοφιανού, είχαν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν τον πρωτοεµφανιζόµενο νεαρό έφηβο τότε Λεωνίδα Καβάκο στο φιλόξενο αρχοντικό του Dale Keller για την «παρθενική» του εµφάνιση στις 18 Αυγούστου 1983, σε ένα ρεσιτάλ βιολιού, µε την Ιωάννα Αλεξανδρίδου στο πιάνο. Η ίδια η Μιράντα Σοφιανού, µεταξύ άλλων, δηλώνει στο ρεπορτάζ της Φοίβης Παρασκευά στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Ακούσαµε τον Λεωνίδα Καβάκο µε τον δάσκαλό του Στέλιο Καφαντάρη. ρε ένα κυριακάτικο απόγευµα, για να δώσει ένα δείγµα της µουσικής ιδιοφυας του. Μας έπαιξε Μπαχ και δυο aprice του Παγκανίνι…”