Με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και με την αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας το Σάββατο, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις.

Γράφει η Έτα Βασιλείου

Μήνυµα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών στέλνουν ο ∆ήµος Σπετσών και ο σπετσιώτικος λαός µε την κορυφαία παραδοσιακή γιορτή του νησιού, την «Αρµάτα», που διοργανώνεται από τις 3 µέχρι τις 11 Σεπτεµβρίου 2016. Το ελπιδοφόρο αυτό µήνυµα θα εκπέµψει το ιστορικό νησί σε όλες τις εκδηλώσεις, µα πιο δυνατά το σαββατόβραδο, στις 10 Σεπτεµβρίου, µε µια πανδαισία πολύχρωµων πυροτεχνηµάτων, που θα φωτίσουν τον ουρανό και τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Λίγο πριν θα γίνει η αναπαράσταση της ιστορικής Ναυµαχίας των Σπετσών 8 Σεπτεµβρίου 1922, µε την αφήγηση να κλείνει «Τίποτα δεν αξίζει στη ζωή, ούτε η ίδια η ζωή, όσο η εθνική ελευθερία». Και η µουσική υπόκρουση να φτάνει στους χιλιάδες ανθρώπους –πολλοί νέοι– που θα παρακολουθούν από την πλατεία του Ποσειδωνίου µε το άγαλµα της Μπουµπουλίνας, από την Ντάπια, το λιµάνι, τον παραλιακό δρόµο, από τα κακια και τα σκάφη.

Μαζί µε την ιστορική επέτειο, οι Σπετσιώτες τιµούν και γιορτάζουν και την αγαπηµένη του νησιού, Παναγιά Αρµάτα, η οποία, σύµφωνα µε την παράδοση, βοήθησε τους ηρωικούς αγωνιστές και έκτισαν προς τιµήν της ένα εκκλησάκι στην ακτή. ∆ήµος Σπετσών έχει ετοιµάσει και φέτος ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραµµα, που µαζί µε την εντυπωσιακή αναπαράσταση και τις θρησκευτικές λειτουργίες περιλαµβάνει παραδοσιακούς κι άλλους χορούς, µουσικά, θεατρικά, εικαστικά και αθλητικά δρώµενα, εορταστικούς κανονιοβολισµούς, και µια µεγάλη συναυλία µε τον Μπάµπη Στόκα. α παιανίσει η µπάντα του Πολεµικού Ναυτικού, ενώ για δεύτερη χρονιά θα γίνουν και στιοπλοκοί Αγώνες από τον Ναυτικό Όµιλο Σπετσών για το «Κύπελλο Αρµάτα 2016».

Σύσσωµο το νησί προετοιµάζεται για την επιτυχία των εκδηλώσεων της «Αρµάτας», µε την υποστήριξη και τη χορηγία των επαγγελµατιών, των συλλόγων και των φίλων. Από τον ∆ήµο Σπετσών υπεύθυνη για τη διοργάνωση είναι µια δραστήρια νέα γυναίκα, η αντιδήµαρχος Πολιτισµού και Αθλητισµού, Μεταξία Ευσταθίου. Τελετάρχες η ωτεινή εοδοσίου, υπάλληλος του ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου, και ο δηµοτικός σύµβουλος Σπύρος αρδέλλος, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισµού, Αθλητισµού και Περιβάλλοντος του ∆ήµου Σπετσών. Το πρόγραµµα θα παρουσιάσει η Μαρία Σπηλιώτη.