Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη  παρευρέθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη, στα εγκαίνια της έκθεσης με την ευκαιρία των 61 χρόνων  από τα τραγικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών  στην Κωνσταντινούπολη και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης,  με θέμα: «Η σκιά των Σεπτεμβριανών στα 60 χρόνια που ακολούθησαν στην Τουρκία» με  ομιλητές τους κ.κ. Χ. Παπασωτηρίου, Α. Συρίγο, Α. Αλεξανδρή και Ν. Ουζούνογλου.

Η έκθεση και η συζήτηση εντάσσονται σε σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, ημερίδες, συζητήσεις, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διοργανώνονται καθημερινά στη Δημοτική Πινακοθήκη 6-10 Σεπτεμβρίου από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης στο χαιρετισμό του τόνισε:

«Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλωσορίζω στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε φέτος στην πόλη μας τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για την 61η επέτειο των Σεπτεμβριανών. Μια θλιβερή επέτειο που σημάδεψε την πατρίδα μας και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.Ο Δήμος Πειραιά πάντα είναι κοντά, στηρίζει και ανοίγει τους πολιτιστικούς του χώρους σε συλλόγους και φορείς οι οποίοι εργάζονται συστηματικά για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Θεωρώ ότι η  ιστορία μας και οι παραδόσεις μας είναι παράγοντες οι οποίοι μπορούν σήμερα να μας κρατήσουν ενωμένους, απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας που βιώνουμε ως χώρα. Οι δράσεις που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση είναι αξιέπαινες.Για το λόγο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ, ιδιαιτέρως, την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, διότι γνωρίζω ότι δουλέψατε με ιδιαίτερη ζέση προκειμένου να προετοιμάσετε με  τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις στον Πειραιά, οι οποίες περιλαμβάνουν εξαίρετους ομιλητές αλλά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας. Σας ευχαριστώ θερμά». 


Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η βουλευτής κυρία Ελένη Σταματάκη, οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Ρίζος, Στέφανος Γκίκας, Αντώνης Γρέγος, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριος Κρέτσος, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΠΣΕ, εκπρόσωποι Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας,  Γενικού Επιτελείου, εκπρόσωποι ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ,ΓΕΑ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Από το Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αβραμίδης και η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου.