Mε μια ιδιόχειρη επιστολή, καθώς και με μεγάλη δύναμη ψυχής, τελικά ο Αλέξανδρος Βέλιος έγραψε ο ίδιος το τέλος του, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη στην τελευταία του συνέντευξη, που παραχώρησε στη «Freddo» και στον Νίκο Νικόλιζα.

Κυριακή βράδυ και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, καθώς και μετά την τελευταία του νοσηλεία την προηγούμενη εβδομάδα σε κλινική της Αθήνας, με όσες δυνάμεις τού είχαν απομείνει αποφάσισε να βάλει τέρμα στη ζωή του με τη λεγόμενη «μη υποβοηθούμενη ευθανασία», σε ηλικία 63 ετών. Πνεύμα ελεύθερο, ασυμβίβαστο και με αιρετικές απόψεις, που πολλές φορές προκαλούσε με τις θέσεις του, κράτησε μέχρι τέλους τα πιστεύω του και τα ιδανικά του, θέλοντας να προσφέρει στην κοινωνία ελευθερία σε όλους τους τομείς. Ενα από τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε το τελευταίο διάστημα μέχρι και τον θάνατό του, ήταν και η ελευθερία να αποφασίζει το κάθε άτομο πώς θέλει να ζήσει και πώς να φύγει από τη ζωή.

Η προαναγγελία του θανάτου του μέσα από τη «Freddo» την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου, «πάγωσε» το πανελλήνιο, καθώς τα λόγια του πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας σε όλα τα ΜΜΕ. «Τελικά δεν θα πάω για ευθανασία στο εξωτερικό, για διάφορους προσωπικούς λόγους. Νομίζω όμως ότι θα επιτύχω να φύγω με τους δικούς μου όρους και στο δικό μου πλαίσιο αξιοπρέπειας», απάντησε σε μία από τις πολλές ερωτήσεις που του κάναμε. Οταν τον ρωτήσαμε για τους όρους που έβαζε ο ίδιος στη ζωή, η απάντηση ήταν κοφτή: «Να μη γίνω κουρέλι, να μην πέσω σε κώμα, να μη φτάσω στο σημείο αδυναμίας επικοινωνίας, γραψίματος».