Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας  και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος υποδέχθηκαν σήμερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πρέσβειρα της Αργεντινής στην Αθήνα κα Carolina Perez Colman, τον Κυβερνήτη κ. Ignacio Martin Errecabodre του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου της Αργεντινής «AraLibertad», καθώς και τους αξιωματικούς που τον συνόδευαν, οι οποίοι πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμο Πειραιά. Τo ιστιοφόρο κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας μήνυμα φιλίας και ειρήνης στο πλαίσιο της 200ης επετείου από την ανεξαρτησία της Αργεντινής.

Κατά τη παραμονή του στο λιμάνι του Πειραιά το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Ara Libertad»,  θα είναι ανοιχτό στο κοινό καθημερινά, από τις 14:00 έως τις 18:00.   

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης  τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδεχθήκαμε σήμερα τον Κυβερνήτη της εκπαιδευτικής φρεγάτας της Αργεντινής η οποία κάνει τον γύρο της Ευρώπης σε χώρες οι οποίες βοήθησαν στην ανεξαρτησία της Αργεντινής επί τη ευκαιρία των 200ων χρόνων από την απελευθέρωσή της. Μαζί με τον πλοίαρχο και το επιτελείο του ήταν και η Πρέσβειρα της Αργεντινής. Αφού συζητήσαμε διάφορα θέματα μεταξύ των δύο χωρών μας, τους επισημάναμε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Αργεντινής είναι άρρηκτοι δεδομένου ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κοινότητα Ελλήνων στην Αργεντινή. Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αργεντινής μετά την απελευθέρωση ήταν από τη Χειμάρρα της  Βορείου Ηπείρου, εκ των έξι ιδρυτών της μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας «Boca Juniors» του Μπουένος Άιρες οι τέσσερις ήταν Έλληνες, στις αρχές του 20ου αιώνα ο λιμενάρχης Μιχαήλ Χατζηδάκης του Μπουένος Άιρες ήταν Έλληνας και πάρα πολλοί ήρωες οι οποίοι έπεσαν για την ανεξαρτησία της Αργεντινής ήταν είτε από τη Σάμο είτε από τη Λέσβο είτε από τη Βυτίνα είτε από την Ύδρα. Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε συγκινημένοι που σήμερα ήταν εδώ μια επίσημη αποστολή της Αργεντινής. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν  σε τελετές στην Ύδρα για να τιμήσουν τους πεσόντες ήρωες για την ανεξαρτησία τους».        

Στο τέλος της συνάντησης  ο κ. Δαβάκης  προσέφερε στον Κυβερνήτη του πλοίου μια μικρογραφία αρχαίας τριήρους και τον τουριστικό οδηγό του Δήμου Πειραιά «Destination Piraeus Guide», ενώ στην Πρέσβειρα της Αργεντινής προσέφερε το λεύκωμα «Πειραιάς – Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού».  Από την πλευρά του ο κ. Ignacio Martin Errecabodre προσέφερε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μια πλακέτα με τον θυρεό του πλοίου.