Με την υπόθεση της τραγωδίας της Αίγινας ακόμη ανοιχτή και με δεκάδες ερωτήματα αναπάντητα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, τα πρόσωπα που επέβαιναν στο σκάφος και ποιος ήταν ο χειριστής του, ο Αλέξης Κούγιας περνά στην αντεπίθεση.

Ο γνωστός ποινικολόγος, που έχει αναλάβει πολιτική αγωγή των οικογενειών των θυμάτων, συνεχίζει να καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με παραλείψεις που προκαλούν αγανάκτηση. Οπως λέει στη «Freddo», οι οικογένειες όρισαν νέο τεχνικό σύμβουλο, τον υποναύαρχο εν αποστρατεία του Λ.Σ. Νικόλαο Σπανό, τον οποίο και εξουσιοδότησαν να συνεργαστεί με τον ορισθέντα πραγματογνώμονα Ηλία Στεφανάκο. 

Την ίδια ώρα συνεχίζει την επίθεση που έχει εξαπολύσει στις λιμενικές αρχές, κάνοντας λόγο για τεράστια λάθη και παραλείψεις και σημειώνοντας με νόημα ότι η προανάκριση που έκανε το Λιμενικό είναι «προανάκριση συγκάλυψης»: «Αποφασίσαμε να βάλουμε τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο, ο οποίος και θα αναλύσει διεξοδικά όλα όσα παρέλειψε να κάνει το Λιμενικό. Επίσης ελπίζουμε ότι επί της ουσίας θα πετύχουμε να καταστρέψει την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί η πλευρά του Θρασύβουλου Λυκουρέζου. Δηλαδή αυτό το οποίο ισχυρίστηκε στην απολογία του για το δυστύχημα είναι έξω από κάθε νομοθεσία, ελληνική και διεθνή. Δεν τον νοιάζει τον κ. Λυκουρέζο αν σκοτώσει ανθρώπους ακόμη και αν κινείται από δεξιά, όπως είπε, και βέβαια με κορυφαίο επιχείρημα το γεγονός πως όταν κανείς πλησιάζει σε δίαυλο νησιών υποχρεούται να μειώσει την ταχύτητα στα πέντε μίλια. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αλλά θα δώσουμε τον αγώνα μας για τις οικογένειες αυτές που διψούν για δικαίωση, διψούν να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν με τόσο φρικτό τρόπο. Πρέπει να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι δυστυχώς η προανάκριση που έγινε από τις λιμενικές αρχές ήταν “προανάκριση συγκαλύψεως”, γίνανε τεράστια λάθη, απίστευτες παραλείψεις. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές και εξοργιστικό συνάμα». 

Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει λόγος για πιθανότητα αναπαράστασης της τραγωδίας, όμως ο κ. Κούγιας σημειώνει ότι οι οικογένειες ουδέποτε ζήτησαν να συμβεί κάτι τέτοιο και πως ούτε τώρα το επιθυμούν, ενώ αρκέστηκε να πει πως αν και εφόσον το ζητήσει η ανακρίτρια, τότε και μόνο τότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.


Στρατής Λιμνιός