του Γιώργου Λυκουρέντζου

Την πλήρη εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat εξέφρασε πριν από λίγο στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δείχνοντας πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη συγκρουσιακή τάση με την Κομισιόν γύρω από την υπόθεση του ελλείμματος του 2009. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat. Εγγυάται και προστατεύει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Σεβόμαστε τα στοιχεία πάνω στα οποία διαμορφώθηκε η συμφωνία του Αυγούστου" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης χωρίς να εξαιρέσει από την εμπιστοσύνη τα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» με στόχο «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα ο κ.  Χουλιαράκης είπε  ότι το 2016 «θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται» και πως αυτό σημαίνει  ότι τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα των 875 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την κυβέρνηση στην οικονομία.

«Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση. Η αντιπολίτευση όμως πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση. Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε λέγοντας πως «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%» είπε και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. "Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη» είπε.