Τα κόκκινα δάνεια και η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα βρεθούν επί τάπητος σήμερα στην Φρανκφούρτη στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τράπεζες και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα συμφωνήσουν για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Κάθε τράπεζα θα δεσμευθεί έναντι του SSM για συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δίνει αναφορά κάθε τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις, η τράπεζα θα πρέπει να ενεργοποιεί πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί.

Έτσι από την 1η Οκτωβρίου, ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τις διοικήσεις των τραπεζών και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, καθώς έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να παρουσιάσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου, τα NPEs που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

Με βάση την συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου Δένδια και να υπάρξει δυνατότητα, στην μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών με ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και δημοσίου, να υπάγονται όλα τα στοιχεία των οφειλών των επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να τεθεί σε ισχύ το επάγγελμα των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

Ο κ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων θα επιδιώξει την δημιουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν με τις τράπεζες .

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών καθορίζονται από ευρωπαϊκή οδηγία και το νόμο για το ΤΧΣ και είναι αναγκαία γα την ελληνική πραγματικότητα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ο ελληνικός νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια για την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών τραπεζών οι οποίες έχουν λάβει αξιόλογη κρατική ενίσχυση από το ΤΧΣ τα τελευταία χρόνια».

Οι δεσμεύσεις, όμως, που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προς το παρόν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του «καυτού» θέματος των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών συμπεριλαμβάνονται στα 15 προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θέμα που ωστόσο φαίνεται πως παίρνει παράταση.