«Πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη Λέσβο, και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει περισσότερη βοήθεια από την πλευρά της Ευρώπης. 
"Έχουμε αυτή τη στιγμή το πρώτο οργανωμένο hotspot στην Ελλάδα,  στη Λέσβο. Θα ακολουθήσουν και άλλα, στη Λέρο, στη Σάμο, στην Κω και στι Χίο.  Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για hotspot, δεν εννοούμε για  χώρους υποδοχής. Είναι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δηλαδή την Frontex, την Europol, την Eurojust, και την EASO και κρατών μελών και φυσικά από τις ελληνικές αρχές. Αυτές οι ομάδες, εξασφαλίζουν να ολοκληρώνεται η διαδικασία με γρήγορους ρυθμούς, και με νόμιμο, πλέον, τρόπο οι αιτούντες άσυλο να εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλα κράτη-μέλη.  Δεν πρέπει να φοβούνται τη διαδικασία αυτή" ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος..
Ο Ευρωπαίος επίτροπος  βρέθηκε στη Λέσβο, με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να δει από κοντά τη λειτουργία του πρώτου hotspot στην Ελλάδα.