Ο Χρήστος Σπίρτζης σε σημερινή του συνέντευξη επεσήμανε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να κρίνει το πώς οι καναλάρχες απέκτησαν τον έλεγχο του πανελλαδικού ψηφιακού δικτύου, αφήνοντας χωρίς κάλυψη εθνικά ευαίσθητες περιοχές και το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης της χώρας».

Συγκεκριμένα σεε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τόνισε ότι "κατ' αρχήν περιμένουμε την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Εχουμε βρει συγκεκριμένα στοιχεία για το διαγωνισμό που «κέρδισε» (καθώς ήταν η μόνη που συμμετείχε)  ... ανάλογα με την εξέλιξη θα κρίνουμε τις επόμενες πράξεις του Δημοσίου και πώς θα ολοκληρωθεί το δίκτυο που πρέπει να έχει η χώρα ... Αυτή τη στιγμή, γεωγραφικά το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας δεν έχει τηλεόραση ... υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες και ευαίσθητες περιοχές -είναι εθνικό το θέμα- που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ελληνική τηλεόραση".

Ακόμη ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι "η απουσία των απαραίτητων υποδομών γίνεται προφανής και από το φαινόμενο η τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί με τέλη των πολιτών την κατασκευή κεραιών για να αποκτήσουν οι περιοχές αυτές σήμα. «Επί της ουσίας, να κάνουν επένδυση σε εξοπλισμό για μία ιδιωτική εταιρεία. Μου θυμίζει ΟΑΣΘ".

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της ΝΔ»
 
«Είναι κοινή η αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού. Είναι παράνομο, σταμάτησε ... σταμάτησε και τελεσιδίκησε και αντίστοιχη περίπτωση στην Ισπανία, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ... η επένδυση αφορά αυτόν που κέρδισε το διαγωνισμό και θα ολοκληρωθεί, ακυρώνοντας τις -κατά τη γνώμη μου παράνομες πράξεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ... πολλές ενέργειες με πολιτικές ευθύνες, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ», όπως υπογράμμισε.

Εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, είπε ο κ.Σπίρτζης, «έχει βγει ΚΥΑ που ορίζει το χάρτη συχνοτήτων. Υπήρχε μελέτη που την έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του Δημοσίου, η οποία δεν ακολουθήθηκε. Η μη εφαρμογή αυτής της μελέτης μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, να μην έχουμε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας ... κατά τη γνώμη μου θα απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αυτός ο διαγωνισμός».

Πολλά από αυτά που έγιναν για το πώς δανειοδοτούνται τα ΜΜΕ με την Επιτροπή στη Βουλή, «θα τα ξέραμε από τότε ... μάλλον πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες αυτών που δεν πρόβλεψαν αντίστοιχα σε αυτό το διαγωνισμό».

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ πληρώνει εκατομμύρια την Digea, ενώ και επί ΕΡΤ και επί ΝΕΡΙΤ δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τους αντίστοιχους πομπούς της ΕΡΤ, σημείωσε.

Πρέπει να δούμε τις διαφορές με το διαγωνισμό για τις άδειες

Αξίζει μάλιστα, σήμερα που αμφισβητείται η διαδικασία του τρέχοντος διαγωνισμού για τις άδειες και κατηγορείται η κυβέρνηση για χειραγώγηση, να συγκρίνει κανείς τους δύο διαγωνισμούς και να δει τις διαφορές, όπως προσέθεσε.

«Η χειραγώγηση μπορεί να γίνει με το να περιορίσει (το Δημόσιο ή όποιος τον κάνει) τις συμμετοχές σε αυτόν ... είτε μέσω των προδιαγραφών είτε μέσω του χρόνου που πρέπει να υλοποιήσει κανείς κάποιο έργο, ή μέσω αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών αποκλεισμού. Στην περίπτωση της Digea είχαμε ένα συμμετέχοντα, στη διαβούλευση για τις άδειες πάνω από 20». 

Εχουμε τουλάχιστον 11 βασικές διαφορές στους δύο διαγωνισμούς, όπως την διενέργεια ελέγχου του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διεθέσουν οι προσωρινοί ανάδοχοι, την σύνταξη καταλόγου επιλαχόντων όπου ταξινομούνται σε φθίνουσες σειρές οι συμμετέχοντες που δεν πλειοδότησαν με βάση την υψηλότερη προσφορά τους, την συγκρότηση επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού από υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, την συγκρότηση δεύτερης επιτροπής εξέτασης των προσφυγών και ενστάσεων, προβλέψεις για την μετοχική σύνθεση των διαγωνιζόμενων, το ποινικό μητρώο, τις off-shore, το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου τους και σειρά άλλες προβλέψεις, που δεν υπήρχαν στον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα

Για το θέμα του ΟΑΣΘ εξάλλου ο κ.Σπίρτζης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε μία κατάσταση που δεν είχε τολμήσει να αγγίξει ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Υπήρχε πάρτι για πολλά χρόνια, έχει τελειώσει αυτό το πάρτι» όπως είπε, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν απτές παρεμβάσεις στο θέμα των διοδίων μετά το Μάρτιο.

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο επί υπουργίας Σουφλιά και στις συμβάσεις για τα μεγάλα οδικά έργα δόθηκε στις τράπεζες «το πάνω χέρι» και το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να καταβάλλει πρώτο την συμμετοχή του και τελικά να πληρώσει και τεράστιες αποζημιώσεις.

«Στο θέμα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η πολιτική απάντηση είναι ότι όποιος εμπλέκεται με το Δημόσιο καλό θα είναι να μην εμπλέκεται, να υπάρχει πρόβλεψη. Αν το νομοθετούσαμε όμως θα «έπεφτε» πάλι ο διαγωνισμός, όπως επί Καραμανλή, με τον "βασικό μέτοχο". Εμείς δεν κάνουμε τέτοια λάθη ... προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε επίσης ο κ.Σπίρτζης.