Σήμερα στην Πλατεία Ηρώων στον Πόρο, θα γίνει η τελετή έναρξης των νέων επετειακών εκδηλώσεων «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας» στο πλαίσιο των οποίων θα αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα του 1828 και οι ιστορικές διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του νησιού το Φθινόπωρο του ίδιου έτους, μεταξύ του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και των διπλωματικών αποστολών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν στον καθορισμό των πρώτων συνόρων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Την τελετή έναρξης, θα ακολουθήσει – στις 9μμ, φυσικά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – συναυλία της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού. Για όσους γνωρίζουν, η Φιλαρμονική του Π.Ν. θεωρείται από τις κορυφαίες ορχήστρες της Ελλάδας, με ένα εκπληκτικό ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει τα γνωστότερα τραγούδια του κόσμου, κλασικά κομμάτια και φυσικά τα ομορφότερα κομμάτια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών. Στον Πόρο απολαύσαμε την μπάντα του Π.Ν. πέρσι, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον αείμνηστο Ναύαρχο Δημήτριο Κιοσσέ, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 όταν παρέλασε στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού του Πόρου, από το κτήριο Συγγρού μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Η μπάντα του Π.Ν. πέρσι, είχε σταθεί στην πλατεία Κορυζή, και είχε παίξει πέντε κομμάτια ενθουσιάζοντας τους τυχερούς που συγκεντρώθηκαν για να την ακούσουν. Όπως ήταν φυσικό, η ποιότητα της απόδοσης των κομματιών δεν είχε προκαλέσει καμία έκπληξη, καθώς όπως είναι γνωστό, η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς. Αυτό όμως που σίγουρα είχε προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη τότε, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους αλλοδαπούς τουρίστες, ήταν η επιλογή των μουσικών κομματιών, που εκτέλεσε η μπάντα. Η Φιλαρμονική είχε ξεκινήσει με το θέμα από την δημοφιλή σειρά «Game of Thrones», συνέχισε με το soundtrack της ταινίας «Οι πειρατές της Καραϊβικής», και ακολούθησαν δυο τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου και έκλεισαν με το «Ναυτάκι του Αιγαίου».

Η ιστορία της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού

Το 1875 δημιουργήθηκε Μουσικό τμήμα που το αποτελούσαν Σαλπιγκτές και τυμπανιστές,με βαθμοφόρους εκπαιδευτές, αποσπασμένους στο Πολεμικό Ναυτικό από το Μουσικό τμήμα της μουσικής του Στρατού Ξηράς – της τότε Φρουράς Αθηνών

Το 1880 κατετάγη με τον βαθμό του Αρχικελευστού ο πρώτος διπλωματούχος Αρχιμουσικός Άγγελος Καλαμάς από την Ζάκυνθο και με την κατάταξη (Κατόπιν διαγωνισμού) είκοσι δύο εθελοντών μουσικών έχουμε την δημιουργία του πρώτου Μουσικού τμήματος (Μπάντα) . Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας αυτής πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου του έτους 1890 κατά την παρέλαση της Εθνικής Εορτής

Το μουσικό τμήμα επέβαινε μόνιμα στη Ναυαρχίδα του Στόλου, καλύπτοντας συνάμα και όλες τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα, όπως: στο κεντρικό προγυμναστήριο Πόρου κατά τις περιόδους προπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων, παρελάσεις, θρησκευτικές τελετές, ορκωμοσίες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

Δυστυχώς όμως, στις 10 Μαρτίου του 1923, το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» το οποίο χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά του προσωπικού εξόδου του Πολεμικού Ναυτικού από το Ναύσταθμο Σαλαμίνος προς το λιμένα του Πειραιά, ναυάγησε έξω από τη νήσο Ψυτάλλεια. Εκτός των άλλων επιβαινόντων πνίγηκαν και όλοι οι επιβαίνοντες μουσικοί – τριάντα έξι (36) Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι. Μετά το ναυάγιο, δεν απέμειναν παρά μόνο οκτώ μουσικοί.

Για την συμπλήρωση της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, στο τέλος του 1923, έγινε – κατόπιν διαγωνισμού – κατάταξη νέων εθελοντών μουσικών. Έτσι συμπληρώθηκε ξανά η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έστω και με μερικές ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μουσική ακολούθησε την έξοδο του Στόλου στην Μέση Ανατολή, έχοντας εγκατασταθεί στο Επιβατηγό Πλοίο “ΙΩΝΙΑ” (1941-1943) και στη συνέχεια στο Θωρηκτό “Αβέρωφ”.

Το 1946 τοποθετήθηκε στο Σκαραμαγκά, στο Κ.Ε. Παλάσκας και αργότερα στη Ν.Β. Κανελλόπουλος, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα, έχει την πρωτοπορία σε πολλά θέματα που έχουν σχέση με τη μουσική στη χώρα μας. Εκτός από την καθιέρωση της επίσημης στολής, είναι η πρώτη που από το 1924, καθιέρωσε ραβδούχο, ο οποίος κατευθύνει και δίνει παραγγέλματα στο μουσικό τμήμα. Επίσης είναι η πρώτη μπάντα που εκτελεί σχηματισμούς επιδείξεων ακριβείας, είτε από μόνη της είτε μαζί με ένοπλο τμήμα, από το 1926.

Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό, (σε παρελάσεις, θρησκευτικές τελετές, στρατιωτικά φεστιβάλ).Από το 1899 έως και σήμερα, Οι συμμετοχές της είναι οι εξής: το 1999 στο Χαιρλέν της Ολλανδίας, το 2000 στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 2001 στη Μονς του Βελγίου, το 2002 στη Νίκαια της Γαλλίας, το 2004 στη Μάλτα, το 2006 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 2007 στη Νέα Υόρκη της Αμερικής και στο Σωμίρ της Γαλλίας και το 2008 στη Μονς του Βελγίου. Επίσης, σε μικτά μουσικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ελληνικός Στρατός – Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία), συμμετέχει από το 1986, σχεδόν κάθε χρόνο, στην παρέλαση των ομογενών στην Νέα Υόρκη της Αμερικής, το 2000 στη Κανγκούν της Ν.Κορέας, το 2001 και το 2002 έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Ρώμη της Ιταλίας για την επέτειο της Ιταλικής Δημοκρατίας, το 2004 στη Νορμανδία για την 50η επέτειο της αποβάσεως και στη Μάλτα το ίδιο έτος σε διεθνές στρατιωτικό φεστιβάλ.

Ακόμη είναι η μόνη Μπάντα που είχε συμμετοχή και στις δύο Ολυμπιάδες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Το 1896 συμμετείχε στις τελετές Έναρξης και Λήξης, και το 2004 στην τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών και Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Επίσης έλαβε μέρος στην τελετή Έναρξης των Special Olympics Αθήνα 2011.

Έχει παρουσιάσει προγράμματα κι εκπομπές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και έργο στον δισκογραφικό τομέα καθώς επίσης έχουν προβληθεί εκπομπές αναφερόμενες στην ιστορία και το έργο της.

Από την ίδρυσή της, τον Νοέμβριο του 1880, έως σήμερα, έχουν διατελέσει 19 Αξιωματικοί ως Αρχιμουσικοί και Διευθυντές της Σχολής Μουσικής Π.Ν. Σήμερα, Αρχιμουσικός του Πολεμικού Ναυτικού είναι ο Πλωτάρχης (Ε) Γ. Τσιλιμπάρης Π.Ν.