Της Δήμητρας Γιαννακέα

Παγωμάρα είναι  το συναίσθημα που επικρατεί στην καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν και έγινε γνωστή η στάση της Κομισιόν για το θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και τον Ανδρέα Γεωργίου και την κάλυψη που παρέχει στα στοιχεία πάνω στα οποία θεμελιώθηκε η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και στον φαύλο κύκλο των Μνημονίων. Μετά το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο οι καραμανλικοί είδαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να φύγει ακόμα μία σκιά από την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα τα καραμανλικά στελέχη ήταν με το «δάχτυλο στην σκανδάλη», πιέζοντας αφόρητα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Επί της ουσίας δικαιώνεται πλήρως ο Καραμανλής και αναδεικνύονται οι δολοπλοκίες του Παπανδρέου, που οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο. Δεν γίνεται να σιωπούμε», έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι τακτικοί επισκέπτες της Παναγή Κυριακού.

Σκεπτικισμός

Οι δεύτερες σκέψεις πολλών καραμανλικών αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε την υπόθεση τις τελευταίες 20 ημέρες. «Μήπως ήξερε κάτι παραπάνω» αναφέρει χαρακτηριστικά «γαλάζιο» στέλεχος κάνοντας μια αναδρομή στις κινήσεις της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας από την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Ανδρέα Γεωργίου. Η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην πάρει επίσημη θέση για το θέμα εκτός από ένα non paper, από το απόγευμα της Τετάρτης έχει αρχίσει να γεννάει υποψίες αφού αν είχε εκδοθεί ανακοίνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση τώρα θα ήταν έκθετη απέναντι στην Κομισιόν, κάτι που φυσικά δεν θέλει σε καμία των περιπτώσεων. Για τη στάση της Κομισιόν φυσικά δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία αλλά σίγουρα προκάλεσε ανακούφιση και μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για την στάση που τηρήθηκε. 

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά υπάρχει σιωπηλή ικανοποίηση για την στάση της Κομισιόν η οποία εν πολλοίς δικαιώνει όσα είχαν προκύψει από την εξεταστική που είχε διενεργηθεί την περίοδο διακυβέρνησης του Μεσσηνίου .