Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να επιχειρηθεί η ανάσχεση της εκλογολογίας, που συμπαρασύρει και την κυβερνητική παράταξη σε μια ιδιότυπη αδράνεια και εσωστρέφεια. «Τα ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια», δήλωνε την περασμένη Τρίτη ο κ. Τσίπρας από την Αρτα. «Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Οποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος». Λίγες μόλις ώρες πριν, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη χαρακτήριζε «γραφική» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας πως «συνεχίζουμε το έργο μας απρόσκοπτα και την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες, έως το 2019». Ακόμα πιο κατηγορηματική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, σε συνέντευξή του στην «Ε»: «Εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας».

Κι όμως, παρά το κύμα διαψεύσεων για τις πρόωρες η εκλογολογία δεν λέει να κοπάσει. Τη σπίθα άναψε ο Β. Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, προβλέποντας μάλιστα ότι αυτές θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο. Ασφαλώς ανοιχτό θέμα για ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού αφήνει και η Ν.Δ., που εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση για εκλογές εδώ και τώρα, πράγμα που συντηρεί με τον τρόπο του την όλη συζήτηση για πρόωρες κάλπες.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου θεωρεί πως μια εκλογική αναμέτρηση την ώρα της διαπραγμάτευσης για την τελική φάση της αξιολόγησης, αλλά και των φορολογικών βαρών με τον ΕΝΦΙΑ και τις περικοπές συντάξεων, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Επικαλούνται μάλιστα και την αναγγελία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Οκτωβρίου, η μη διεξαγωγή του οποίου θα προκαλούσε εσωκομματικές αναταράξεις. Αλλη μια παράμετρος που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η διαδικασία ολοκλήρωσης χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, καθώς μετά την παροχή τους θα υπάρξει ένα διάστημα μετάβασης στη νέα τάξη των τηλεοπτικών πραγμάτων, ενώ θα ακολουθήσει και η προκήρυξη των αδειών για τα θεματικά-περιφερειακά κανάλια.

«Εχουμε μπροστά μας τουλάχιστον δύο χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για να υλοποιήσουμε την ατζέντα της ανάπτυξης και ανακούφισης των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων», επισημαίνει ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που επικαλείται και το πρόσφατο δημοσίευμα των «FT» για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χάραξη μιας τέτοιας πορείας μπορεί να επηρεαστεί από αστάθμητους παράγοντες, με κύριο πρόβλημα να παραμένει το Προσφυγικό, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, με ενίσχυση του κλίματος ρευστότητας και αστάθειας. Για όλα αυτά, βεβαίως, θα δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που φέτος θα περιλαμβάνει τόσο τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στην πόλη όσο και με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Παράγοντας που θα μπορούσε να περιπλέξει τις πολιτικές εξελίξεις είναι και το ενδεχόμενο πρόωρης ενεργοποίησης του «κόφτη», σε περίπτωση που υπάρξει υστέρηση στα έσοδα και αποτυχία κάλυψης του φετινού στόχου για πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Τσακαλώτο διαβεβαιώνει το Μαξίμου πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, παρά την υστέρηση των φορολογικών εσόδων που καταγράφεται μέχρι στιγμής. Δεν είναι τυχαίο πως για τον λόγο αυτό μετά από διαβούλευση με το οικονομικό επιτελείο δόθηκε στη δημοσιότητα non paper στο οποίο αναφέρεται πως η κριτική της αντιπολίτευσης «έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας», με την επισήμανση πως «με βάση τον τακτικό προϋπολογισμό, η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016».

Ποιοι και γιατί «βλέπουν» τις κάλπες να πλησιάζουν


Οι θιασώτες του εκλογικού αιφνιδιασμού, πάντως, «διαβάζουν» διαφορετικά ορισμένες ενδείξεις προεκλογικής χροιάς στις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες.

• Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν κατ’ αρχάς μια δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, καθώς έχουν την εμπειρία του σκηνικού πριν από τις περσινές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

• Υπάρχει η ομάδα παραγόντων που υποστηρίζει τη θεωρία της συντεταγμένης υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ανυπέρβλητων δυσκολιών με τα ανοιχτά θέματα διαβούλευσης με τους θεσμούς, όπως τα εργασιακά.

• Ποικιλοτρόπως ερμηνεύτηκε και η θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από το Κομμένο της Αρτας σε ό,τι αφορά στην πρόθεση διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του γερμανικού δανείου ακόμα και διά της δικαστικής οδού. Θέση που διεθνώς δεν βρίσκει προηγούμενο και απήχηση, διατυπώνεται όμως με σαφή στόχο το εσωτερικό ακροατήριο… Αυτό, σε συνδυασμό με την επαναφορά του χαρακτηρισμού του χρέους ως «επονείδιστου», ήταν που έκανε και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώσει ότι ο κ. Τσίπρας στρώνει το έδαφος για πρόωρες εκλογές.