Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ -Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να αιωρείται στην πολιτική ατμόσφαιρα ότι στα πλάνα του πρωθυπουργού μπορεί να υπάρχει ως επιλογή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πραγματοποίηση μιας τέτοιας απειλής, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου - σε συνδυασμό πάντα με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας του οικονομικού προγράμματος.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην ανάγκη να δρομολογηθεί ανασυγκρότηση σε κυβέρνηση και κόμμα προϊδεάζουν ότι οι αλλαγές και στα δύο επίπεδα θα δρομολογηθούν σχεδόν ταυτόχρονα και ενδεχομένως η ανάδειξη νέας κομματικής ηγεσίας στην Κουμουνδούρου να συνδεθεί με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, έχουν φθάσει εισηγήσεις για ισχυρή παρουσία τεχνοκρατών στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα σημαντικά θέματα και να τρέξουν ταχύτερα οι αποφάσεις που αφορούν τις επενδύσεις και γενικότερα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, έχει προταθεί η συμμετοχή προσώπων άλλων πολιτικών χώρων, με στόχο να σταλεί μήνυμα διεύρυνσης της κυβέρνησης και προς άλλες δυνάμεις της κοινωνίας, για να ευθυγραμμιστεί έτσι και με τον χαρακτήρα που επιχειρείται να λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Ωστόσο, ήδη από αρκετά στελέχη του κόμματος (ορισμένα και κορυφαία) εκφράζεται δυσαρέσκεια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε θεαματικές αλλαγές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τη θετική εξασφάλιση των αποτελεσμάτων από τους θεσμούς στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωθυπουργού, η επόμενη ημέρα από αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, δηλαδή συνέδριο και αξιολόγηση, θα πρέπει να βρει το κόμμα με νέα πρόσωπα στα καθοδηγητικά του όργανα και διαφορετική σύνθεση την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας αποφεύγει συνειδητά να «αδειάσει» δημοσίως πολλά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει αρνητικοί πρωταγωνιστές της επικαιρότητας, ή ότι δεν έχει διευθετήσει αποφασιστικά τη δύσκολη συγκατοίκηση που έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει στις σχέσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές διορθώσεις το επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ.

Σε όλα σχεδόν τα υπουργεία έχουν καταγραφεί προβλήματα ανάμεσα στις σχέσεις των υπουργών με τους αναπληρωτές τους ή τους υφυπουργούς. Η εικόνα αυτή δεν είναι άγνωστη στον Τσίπρα, ο οποίος θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις συνέπειες που υπάρχουν από αυτή την κατάσταση για να περιορίσει στο μέλλον τις κυβερνητικές αρρυθμίες και συνάμα να δώσει μια νέα δυναμική μέσα από τις αλλαγές που θα δρομολογήσει στο υπουργικό συμβούλιο. Στο υπουργείο Οικονομικών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας Ευ. Τσακαλώτος έχει σοβαρά προβλήματα συνεργασίας με τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη, ενώ αφήνει συνειδητά να εκτίθεται στον τομέα ευθύνης του, δηλαδή τα φορολογικά, τον αν. υπουργό του Τ. Αλεξιάδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο, εξέλιξη που αναμένει και ο ίδιος ο Ευ. Τσακαλώτος. Σε φάση δοκιμασίας βρίσκονται και οι σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Μάλιστα, με αφορμή τις συλλήψεις που έκανε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. των καταζητούμενων για εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ληστείες τραπεζών, ο Ν. Παρασκευόπουλος δεν έδειξε να συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς του Ν. Τόσκα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του κομματικού και του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκληθεί επεισόδια αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τους «πασοκογενείς» υπουργούς. Με αφορμή την εκκένωση που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. σε κτίρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν καταλάβει «αλληλέγγυοι» με πρόσβαση στον «κινηματικό ΣΥΡΙΖΑ», ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, που είναι και επικεφαλής της τάσης «Πράττω» στην οποία μετέχει ο Ν. Τόσκας, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Κουμουνδούρου που κατήγγειλε την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι το κόμμα δεν ασχολήθηκε με άλλες πιο σοβαρές υποθέσεις, όπως τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Αττικής, καρφώνοντας με τον τρόπο αυτόν συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης.

Κακή συνεργασία και ασυνεννοησία

Προβλήματα συνεργασίας και ελλιπούς συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται στον ίδιο τομέα ευθύνης έχουν διαπιστωθεί και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο Π. Κουρουμπλής αισθάνεται παροπλισμένος, καθώς υποτίθεται ότι προΐσταται χωρίς να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες τόσο στον τομέα του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και σε αυτόν της αυτοδιοίκησης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας, όσο και στον τομέα του Δημοσίου, όπου όλες τις αλλαγές τις αποφασίζει ο αναπληρωτής του Χ. Βερναρδάκης. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο υπουργός Γ. Μουζάλας δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τον γενικό γραμματέα Ο. Βουδούρη, ο οποίος κινείται αυτόνομα σε πολλές δράσεις, δίχως να σέβεται την κεντρική πολιτική γραμμή της ηγεσίας, στο υπουργείο Υγείας ο πολιτικός προϊστάμενος Α. Ξανθός έχει «επισκιαστεί» από τις επικοινωνιακές πιρουέτες του υφισταμένου του, Π. Πολάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Γ. Σταθάκης έχει χάσει τον έλεγχο των πρωτοβουλιών ως προς την άσκηση «κοινωνικών δράσεων» μέσω του ΕΣΠΑ από τον υφυπουργό του Α. Χαρίτση, ενώ στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος ο Π. Σκουρλέτης βρίσκεται διαρκώς σε αντιπαράθεση με τον προερχόμενο από τους Οικολόγους Πράσινους αν. υπουργό, Γ. Τσιρώνη.