Την πρόκριση στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά του Ρίο εξασφάλισε ήδη από την 4η αγωνιστική η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 9-4 της (αήττητης μέχρι σήμερα) Βραζιλίας, «καπάρωσε» θέση στην οκτάδα της διοργάνωσης και πλέον κυνηγάει την πρωτιά στον Α΄ όμιλο, την οποία θα εξασφαλίσει με νίκη επί της Αυστραλίας, την Κυριακή στις 20:10.

Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου έκαναν εκείνο ακριβώς που απαιτούσε η περίσταση και δεν ήταν άλλο από τη νίκη, ώστε να αποφευχθούν περιπέτειες, οι οποίες υπό συνθήκες θα μπορούσαν αν μας αφήσουν εκτός προημιτελικών.

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό. Η Εθνική μπήκε στη θέση του οδηγού από νωρίς -παρά τα τρία δοκάρια που είχε- ολοκληρώνοντας το πρώτο οκτάλεπτο με 3-1. Η Γαλανόλευκη είχε εξαιρετική αμυντική λειτουργία και σε πολύ καλή βραδιά -για μια ακόμη φορά- τον Φλέγκα αλλά στον παραπάνω παίκτη έχασε αρκετές ευκαιρίες. Απ' την άλλη ο διαιτητής Ναούμοφ κράτησε τους “καριόκας” στο παιχνίδι (ακύρωσε μέχρι και γκολ), με το σκορ να πηγαίνει στο 4-2 με τη λήξη του ημιχρόνου. Δερβίσης και Δελακάς οδήγησαν την Εθνική στο 6-2, ενώ με το δεύτερο τέρμα του Γούνα διατήρησε το +4 (7-3). Η διαιτησία έκανε διαρκώς “δωράκια” στους γηπεδούχους, αλλά η ελληνική άμυνα κρατούσε το… μηδέν στον παίκτη παραπάνω. Τα γκολ των Δερβίση (που αποχώρησε λίγο μετά με τρεις αποβολές) και Φουντούλη με πέναλτι έφεραν την Εθνική στο 9-4