Λουκέτο» λόγω… εξόδων βάζει το Γηροκομείο Ύδρας – 105 χρόνια μετά την ίδρυσή του – ως προς τη στέγαση και φροντίδα των ηλικιωμένων και τροποποιεί εντελώς το καταστατικό του. Πλέον ο χώρος δεν θα αποτελεί εστία αγαπημένων προσώπων της τρίτης ηλικίας, που μην έχοντας κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους συντροφεύσει, επέλεγαν να μεταφερθούν στο Γηροκομείο του νησιού και να δεχθούν πολύτιμες υπηρεσίες. Το ίδρυμα σταματά πια τη λειτουργία του ως χώρος στέγασης ηλικιωμένων και γίνεται ξενώνας εκπαιδευτικών και φιλοξενίας… αστέγων. Η κουβέντα που ακούγαμε να λένε συχνά οι συμπολίτες μας, ότι όπως και να τα φέρει η ζωή, υπάρχει στον τόπο τους μια εστία θαλπωρής για τα γεράματά τους, ανήκει τώρα πια στο παρελθόν. Την ώρα που γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν τα γηροκομεία κάθε μέρους στην Ελλάδα, κάτι που το οφείλουμε αναμφισβήτητα στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, στην Ύδρα το δικό μας γηροκομείο κλείνει.

Πιο συγκεκριμένα την αλλαγή του καταστατικού του Γηροκομείου Ύδρας ενέκρινε πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση 113/2016, το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας, μετά από πρόταση του Προέδρου του ιδρύματος «Γηροκομείου Ύδρας», Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. κ. Εφραίμ με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1665/17-05-2016 έγγραφο που διαβίβασε προς το Δήμο Ύδρας, την υπ’ αριθμ. 4 πράξη της Εφορείας του Γηροκομείου Ύδρας.
Όπως υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Εφραίμ στην έγγραφη επιστολή του προς τον Δήμο, το καταστατικό του ιδρύματος είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει αλλαγής, ενώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η λειτουργία Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) είναι πολυδάπανη αφού προβλέπει συγκεκριμένο προσωπικό, ήτοι γιατρό, νοσηλευτές, καθαρίστρια, μαγείρισσα κ.λπ., έχοντας ως αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως γηροκομείο, καθώς τα έσοδά του ανέρχονται σε 1.000,00 € μηνιαίως.
Εφόσον το Γηροκομείο Ύδρας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως ΜΦΗ, αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για να λάβει τις σχετικές άδειες λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, προτάθηκε και έγινε αποδεκτό, ο πρώτος όροφος του ιδρύματος να λειτουργήσει ως ξενώνας εκπαιδευτικών, καθότι κάθε χρόνο έχει παρατηρηθεί ότι εκπαιδευτικοί ζητούν στέγαση και σίτιση, ιδίως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, μη δυνάμενοι να ανταπεξέλθουν στα ενοίκια αυτών. Το ισόγειο να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας αστέγων.
Η δε σύνταξη του νέου καταστατικού που θα περιλαμβάνει τις ανωτέρω τροποποιήσεις και η διεκπεραίωση όλων των νομικών διαδικασιών θα ανατεθεί σε δικηγόρο προκειμένου να εγκριθεί η αλλαγή σκοπού και καταστατικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Το τροποποιημένο καταστατικό θα έλθει για έγκριση από τον Δήμο πριν την κατάθεσή του στο Πρωτοδικείο.

Οι σκοποί του Γηροκομείου όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης

Το Γηροκομείο βρίσκεται στα ΝΔ της συνοικίας Καμινίων Ύδρας. Ιδρυτές του είναι οι Υδραίοι Παντελής Κριεζής, Μαρούσα Μπουντούρη και Ανδρέας Μυλωνάς. Λειτουργεί ως άσυλο φτωχών και αστέγων γερόντων από το 1911με Βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α’. Διοικείται σύμφωνα με το καταστατικό του από επταμελή επιτροπή, πάντοτε με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας.

Τα μέλη εκλέγονται κάθε τετραετία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας μετά από τις Δημοτικές εκλογές και αποτελούν την Εφορεία του Ιδρύματος με Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, Ελεγκτή και Διευθυντή.

Έχει δυνατότητα διαμονής και φιλοξενίας στους δύο ορόφους που διαθέτει, 18 γερόντων σε ξεχωριστά δωμάτια με θέρμανση και καθαρό περιβάλλον. Παρέχεται καθημερινά στους τροφίμους του πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, προσωπική καθαριότητα και φροντίδα από το εργαζόμενο προσωπικό του Ιδρύματος.

Σήμερα φιλοξενούνται έξι γέροντες που εξυπηρετούνται από τρία άτομα προσωπικό.

Για την αγορά τροφίμων δαπανώνται ετησίως 15.000-17.000 € και για λειτουργικά έξοδα 20.000-25.000 €.

Καταβάλλεται προσπάθεια αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, ώστε να ανακαινισθεί το Ίδρυμα και να προσφέρει υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας.

Μεγάλη είναι η εθελοντική προσφορά προς το Ίδρυμα του π. Ευαγγέλου Γκιάκου, εφημερίου του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Καμινίων Ύδρας, ο οποίος μετά σπουδαίας επιμελείας ασκεί την λογιστική υπηρεσία του Ιδρύματος.