Με παιδικά χαμόγελα πλημμυρίζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καθώς χιλιάδες μαθητές διαφορετικών σχολικών βαθμίδων, επισκέπτονται καθημερινά το εμβληματικό κτίριο της πόλης, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος, που έχει ως στόχο τη «μύηση» των παιδιών στην ουσία της θεατρικής πράξης.

Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  - Ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ (2007-2013), το οποίο και προσφέρεται δωρεάν σε μαθητές.

 

Οι τρεις άξονες του προγράμματος είναι οι εξής:

 

·         Βιωματική ξενάγηση από μια έμπειρη ομάδα θεατρολόγων-παιδαγωγών, ηθοποιών και μουσικών, στους χώρους του θεάτρου

 

 

 

·         Παρακολούθηση της μονόπρακτης θεατρικής παράστασης της Όλιας Λαζαρίδου «Μια Ημέρα στο Θέατρο»

 

·         Έκθεση «Το θέατρο και το δάκρυ».

                                   

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται τόπος θεατρικής παιδείας και καλλιέργειας, με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  - Ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και νέους όλων των σχολικών βαθμίδων και το οποίο μέσα από τις πολλαπλές  θεατρικές δράσεις του, προσφέρει την άμεση επαφή με την θεατρική πράξη. Ηθοποιοί, εμψυχωτές, ειδικοί επιστήμονες συνεργάζονται στο πλαίσιο αυτού του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και των πολλαπλών θεατρικών δράσεών του, για να μυήσουν τα παιδιά στην θεατρική πρακτική, να δημιουργήσουν ενεργούς θεατές του αύριο, καλλιεργώντας παράλληλα την ψυχή και τη σκέψη. Γιατί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας  θέλει και επιχειρεί να αγκαλιάσει τα παιδιά και τους νέους. Γιατί θέλουμε  η καρδιά της θεατρικής παιδείας να χτυπά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά».

 

 

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Σταύρος Ελληνιάδης, υπογράμμισε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πόρτες του σε χιλιάδες μαθητές, φέρνοντάς τους  κοντά σε αυτό το σπουδαίο μνημείο της πόλης μας. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  προσελκύει  καθημερινά μαθητές και τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την θεατρική τέχνη και να αποκτήσουν παιδεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Διαμαντή, αλλά και το προσωπικό του Ο.Π.Α.Ν., που κατάφεραν να μη χαθεί αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το Θέατρο».

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής επισήμανε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  έχοντας κύριο μέλημα,  τη μύηση των νέων στο θέατρο και στην διαδικασία της  θεατρικής πράξης, υιοθετεί, αγκαλιάζει και στηρίζει δράσεις,  με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι οποίες αποσκοπούν στην πνευματική και ψυχική τους καλλιέργεια. Το ΔΘΠ, αυτό το μνημείο που στέκει αιώνες στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, σύμβολο αντοχής στο χρόνο, υψηλής αισθητικής, ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους μαθητές  όλων των σχολικών βαθμίδων, συναντά τα παιδιά και τους νέους εκεί όπου σπουδάζουν και κατοικούν, στα σχολεία αλλά και στις γειτονιές, για να υποστηρίξει με τις δράσεις του, την σχέση τους με το θέατρο, τον πολιτισμό, την γνώση. Για το σκοπό αυτό, υλοποιεί   το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  - Ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου» με την πεποίθηση ότι σε εποχές δύσκολες, σε εποχές κρίσης όπως αυτές που διανύουμε, η γνώση και ο πολιτισμός, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξέλιξη των νέων, για την ανάπτυξη του μέλλοντος και το όραμα μιας νέας Ελλάδας».