Λύσεις σε επτά «προβλήματα» που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και που έχουν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει το επόμενο δεκαήμερο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».

Σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αλλά και ο πρόεδρος τουΤΑΙΠΕΔΣτέργιος Πιτσιόρλας κατέθεσαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τις εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις τους για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις εκτάσεων προς τους δήμους.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Δρίτσας υπεραμύνθηκε των θέσεων των δήμων σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις εκτάσεων, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι με τον τρόπο αυτό απομειώνεται η αξία του ΟΛΠ.

Τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν αφού εκκρεμεί και η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο κ. Τσακαλώτος, που είναι ο καθ’ όλα αρμόδιος για το θέμα, αφού ενημερωθεί, θα καταθέσει την πρότασή του στον πρωθυπουργό ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών για τον ΟΛΠ.

 

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, τόσο για να τρέξει επιτέλους η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛόσο και για τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες.

Τα έξι ζητήματα που "φρενάρουν" τον διαγωνισμό

✔ Πολιτιστική ακτή. Βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης Ανωμερίτη θα μετατραπεί σε πολιτιστική ακτή, ενώ δεν αποκλείεται να ανεγερθεί και ξενοδοχείο, αν και τα κονδύλια δεν έχουν ανευρεθεί. Τη διεκδικεί η Περιφέρεια Αττικής και παράλληλα βρίσκεται σε περιοχή που εξυπηρετεί και πλοία ακτοπλοΐας.

✔ Η περιοχή των λιπασμάτων Δραπετσώνας. Εκταση 650 στρεμμάτων «δίπλα» από το κεντρικό λιμάνι. Στον ΟΛΠ έχει παραχωρηθεί η παραθαλάσσια λωρίδα έκτασης 100 στρ., ενώ στην Εθνική Τράπεζα ανήκουν 250 στρέμματα και τα υπόλοιπα σε άλλους ιδιώτες. Οι Δήμος Κερατσινίου διεκδικεί να του παραχωρηθεί η έκταση που βρίσκεται στη διαχείριση του ΟΛΠ.

✔ Η ακτοπλοΐα. Θεωρείται το πλέον εύκολο πρόβλημα, αφού θα χρειαστεί μόνο να προστατευτεί από πιθανές αυξήσεις των λιμενικών τελών, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι, ακόμα και οι υποψήφιοι επενδύτες.

✔ Τα έσοδα. Το ποσοστό των εσόδων που καταβάλλει σε ετήσια βάση ο ΟΛΠ στο Δημόσιο φτάνει σήμερα το 2% και το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί να πάει στο 3,5%, με τη διαφορά να την καρπώνονται οι δήμοι. Υπάρχουν ωστόσο προτάσεις που υποστηρίζουν ότι το ποσοστό θα πρέπει να ανέβει στο 5% ετησίως.

✔ Η αρχή λιμένων. Τη δημιουργία της θέλει να επιβάλει ο υπουργός Ναυτιλίας ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την ιδιωτική διαχείριση των λιμανιών. Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι την ίδια εργασία σύμφωνα και με το νόμο μπορεί να την πραγματοποιήσει η γενική γραμματεία λιμένων.

✔ Η ναυπηγοεπισκευή. Η ανάπτυξη του κλάδου απαιτεί επενδύσεις - και μάλιστα μεγάλες. Οι δήμοι ζητούν να αποκοπεί η ΝΕΖ από την παραχώρηση, αλλά δεν έχουν σαφή απάντηση για το ποιος θα βάλει τα κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να οριοθετηθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν οι επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, που χρειάζονται για να αναπτυχθεί και πάλι η τοπική οικονομία.