Οι σκηνές που διαδραματίζονται στα ΑΤΜs όταν οι ηλικιωμένοι παίρνουν τις συντάξεις τους, και όχι ο εκλογικός νόμος, θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές, ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία εμφανίζονται θορυβημένα από όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ.

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορεί έξω η κυβέρνηση να τα πηγαίνει καλά, αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να κάνει προσπάθειες για να αποκαταστήσει το προφίλ της χώρας διεθνώς, στο εσωτερικό όμως υπάρχουν ακόμα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Κι αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την απραξία κάποιων κυβερνητικών στελεχών, που, όπως λένε, δεν έχουν αρχίσει να δουλεύουν ακόμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές γκρίνιες για κυβερνητικά στελέχη που «δεν έχουν στόχους, δεν έχουν διάθεση και δεν αποδίδουν στο έργο που έχουν αναλάβει», παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι καθοριστική για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα.

Οι γκρίνιες αυτές έχουν φτάσει στο Μαξίμου και για αυτό ο πρωθυπουργός σκέπτεται να κάνει αλλαγές που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας νέο αέρα στην κυβέρνησή του, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, δημιουργώντας καινούργιες ελπίδες στο εκλογικό σώμα.

«Είναι άδικο να κρινόμαστε αυστηρά από τους πολίτες, ενώ δεν έχουμε κυβερνήσει υπό κανονικές συνθήκες και δεν έχουμε προλάβει να εφαρμόσουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμά μας», φέρεται να είπε στους στενούς συνεργάτες του πριν από λίγες μέρες.

 Οι διορθωτικές κυβερνητικές κινήσεις θα γίνουν το πιθανότερο μέσα στο φθινόπωρο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στους τομείς που χρειάζονται ενίσχυση, ενώ παράλληλα φαίνεται να εγκαταλείπει τα σενάρια για διεύρυνση της κυβέρνησης από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Κι αυτό γιατί τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου δέχεται μόνο εχθρικές κινήσεις και σαφείς διαφοροποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί μέχρι το φθινόπωρο να έχει λύσει τα εκκρεμή θέματα που σχετίζονται με την Υγεία και την Παιδεία, τα οποία δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εντάσεις και κοινωνικές εκρήξεις στην αρχή του χειμώνα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους υπουργούς που για διάφορους λόγους έχουν προβλήματα στη διεκπεραίωση του έργου τους θα προέρχονται από τη «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον έχει γίνει συνείδηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου υπερβάλλουν εαυτούς και δίνουν δύσκολες μάχες. Αντίθετα με κάποιους υπουργούς που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και στα δύσκολα εμφανίζονται να αποστασιοποιούνται.

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει τις ανάλογες προσδοκίες στα

στελέχη του κόμματός του, αφού όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά το συνέδριο, που θα γίνει το φθινόπωρο, θα έρθουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση και μέσα στο συνέδριο, αφού τα κορυφαία στελέχη που διατυπώνουν συχνά-πυκνά ενστάσεις για τις κινήσεις του Μαξίμου θα είναι εν δυνάμει υποψήφιοι υπουργοί και προφανώς δεν θα θελήσουν να δημιουργήσουν εντάσεις την κρίσιμη στιγμή.

« Στο πρωθυπουργικό μέγαρο έχουν καταλήξει στο ότι αυτό που χρειάζονται είναι «μουτζαχεντίν», καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιστραφεί το κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Οπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει το «νέο αίμα» να μπορεί να υπερασπίσει την εικόνα που τον κράτησε ψηλά στη συνείδηση του κόσμου, παρά τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε.

«Ο κόσμος ξέρει ότι δεν είμαστε λαμόγια, δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα», είπε στους στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σε αυτή την εικόνα, λοιπόν, πρέπει να πατήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αντιδράσεις εξαιτίας των μέτρων. Ολοι ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί μετά από έξι μνημονιακά χρόνια. Οι πολίτες, ωστόσο, γνωρίζουν καλά ότι αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε. Δώσαμε μια σκληρή μάχη, αλλά δεν τα καταφέραμε. Συνθηκολογήσαμε γιατί κανένας δεν ήθελε να πέσουμε στον γκρεμό. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την επόμενη ημέρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα στους στενούς συνεργάτες του ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει πολλά, παρά τη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το τελευταίο διάστημα η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει στο εξωτερικό και οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. «Οσο πιο πολύ τρέξουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε αλλαγές στη χώρα», φέρεται να είπε. «Στόχος μας είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να έχουμε περάσει τον κάβο και ο κόσμος να έχει αντιληφθεί ότι κάτι αλλάζει, ώστε μέχρι το 2021 να έχουμε φέρει τα ποσοστά της ανεργίας σε μια κανονικότητα».

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στους υπουργούς των τομέων της Υγείας και της Παιδείας, λέγοντας ότι κάνουν σπουδαίο και σημαντικό έργο, σε δύσκολες συνθήκες, και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν σύντομα. Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για τα εργασιακά, για τα οποία το Μαξίμου παραδόξως εμφανίζεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς, όπως λένε κορυφαία στελέχη του, στην Ευρώπη υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά και φόβος και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι εταίροι μας θα ήταν να ανοίξουν έναν νέο γύρο έντασης.

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι το ζητούμενο στη διαπραγμάτευση θα είναι οι συνθήκες σταθερότητας για τους εργαζομένους, ενώ θεωρούν ότι είναι εφικτή και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, καθώς σε αυτό το θέμα έχουν συμπαραστάτες τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οσο για τις ομαδικές συμβάσεις, τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν τις ζητάει κανείς, ούτε καν ο ΣΕΒ.